Senatorii au adoptat, cu unanimitate de voturi, un proiect legislativ care prevede că autorităţile locale pot aproba programe proprii pentru acordarea de masă gratuită pentru elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar
UAT-urile pot susţine financiar implementarea acestor programe, prin infrastructura proprie sau prin serviciu de catering. Unul dintre iniţiatori, senatorul PSD Liviu Mazilu, a declarat că măsura de extindere a programului-pilot "Masă caldă în şcoli" va aduce, între altele, la scăderea abandonului şcolar.
”Prin această iniţiativă, autorităţile locale vor putea creşte rata de incluziune educaţională a copiilor din comunităţile locale pe care le administrează, ceea ce este foarte important, deci va conduce la scăderea abandonului şcolar, şi noi credem că niciun efort nu este prea mare atunci când trebuie să venim în asigurarea accesului la educaţie a copiilor noştri. Altfel, România nu va avea viitorul pe care ni-l dorim cu toţii” spune Liviu Mazilu, conform Rador.
Ştefan Pălărie, senator USR, a declarat: ”Noi vom vota pentru această lege, pentru că în continuare rămânem fideli credinţei şi încrederii că România este o ţară sfâşiată de sărăcie, cu oameni care sunt într-o teribilă situaţie, în care copiii nu ajung uneori la şcoală, chiar fiind slăbiţi pentru că nu au mâncat cu o zi înainte. Lucrul ăsta trebuie să fie făcut, dar nu cu politicianisme de genul acesta, ci cu asumări guvernamentale, care, din păcate, nici măcar în textul noilor Legi ale educaţiei nu se află prevăzute”.
Cel puţin 25% dintre produsele alimentare oferite copiilor în şcoli trebuie să fie ecologice, de la producătorii locali. Programul european pentru fructe, legume şi lactate în şcoli prevede şi măsuri care să-i înveţe pe copii despre alimentaţia sănătoasă.