Cei cu copii mici cunosc cu siguranță desenul animat Mașa și Ursul, dar poate că nu toată lumea știe că se bazează pe un basm din tradiția populară rusă.
Masha și Ursul este un succes în toată regula, dovadă fiind cifra de afaceri incredibilă care se învârte în jurul său.
Pentru a da doar câteva exemple, desenul animat a generat tricouri, rucsacuri, păpuși, gustări și jocuri pe telefonul mobil legate de evenimentele celor doi protagoniști, potrivit Supereva.
Nu e de mirare că fenomenul a ajuns să fie studiat chiar de psihologi, experți în marketing și politicieni. În Lituania, de exemplu, politologul Laurinas Kacunas, directorul Centrului de Studii Est-Europene, a înaintat propunerea de a interzice acest desen animat, considerându-l o armă subliminală a propagandei de la Kremlin: ”Ursul, o aluzie la Rusia, este înfățișat ca o creatură bună și pașnică care o protejează pe fetiță”. Masha, la rândul ei, este clar rusoaică așa cum arată, cu rochia lungă și eșarfa pe cap. În ciuda a ceea ce s-ar putea crede, totuși, acest desen animat nu este destinat doar celor mici, dimpotrivă”, a spus politologul.
Povestea originală a fetiței pline de viață și a ursului este foarte diferită de ceea ce se spune la televizor.
La baza desenului animat se află de fapt un vechi basm rusesc, care de mult timp a fost spus celor mici pentru a-i avertiza asupra pericolelor cu care s-ar putea confrunta dacă pleacă de acasă.
Masha era o fetiță care locuia împreună cu bunicii ei. Într-o zi, ea le cere acestora să meargă cu prietenii ei în pădure să caute ciuperci.
I se acordă permisiunea, cu o condiție: să nu rămână niciodată neacompaniată în pădure. Fata, însă, nu poate rezista tentației de a explora spațiul care o înconjoară și astfel, mergând prin pădure, ajunge într-o casă de lemn.
Abia mai târziu descoperă că acea casă este locuită de un urs mare care o va forța pe fetiță să rămână cu el pentru totdeauna, obligând-o să se ocupe de treburile casnice. În cazul în care Masha refuză, ursul o avertizează că o va mânca.
În acest moment, Masha trebuie doar să creeze un plan pentru a scăpa. Se ascunde apoi în coșul pe care îi cere ursului să-l ducă bunicilor, interzicându-i să-l deschidă pentru a nu mânca produsele de patiserie pe care le conținea.
Pentru a-l convinge, fata îl avertizează că se va cațăra într-un stejar și de acolo va verifica dacă va deschide sau nu coșul.
Odată ajuns în sat, ursul bate la ușa bunicilor Mashei dar, speriat de câinii din sat care au sărit peste el să îl atace, acesta a luat-o la fugă lăsând coșul în fața ușii. La auzirea zgomotelor, bunicii deschid ușa casei și găsesc coșul. Astfel, Masha iese din coș și reușește să se alăture familiei ei.