Autoritățile au instituit o serie de restricții de circulație și vin cu mai multe recomandări pentru populație.
Circulaţia rutieră pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată duminică, în intervalul orar 10:00 - 20:00, pe drumurile naţionale din judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa, pe fondul Codului portocaliu de caniculă care vizează aceste zone, arată Agerpres.
'Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă', se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Pe de altă parte, tot duminică, se va ridica restricţia de circulaţie pentru judeţele care vor ieşi de sub incidenţa Codului portocaliu, respectiv Satu Mare, Bihor, Sălaj, Arad, Timiş şi Caraş - Severin.
'Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin. 2 şi 3 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală; vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturi funerare; transporturi poştale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanţi; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale', se precizează în documentul citat.
De asemenea, pe perioada restricţiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.
Recomandările se referă la evitarea curăţării de vegetaţie ierboasă a pajiştilor şi a terenurilor agricole de pe care s-au recoltat cerealele.
Acestea constituie acum un combustibil deosebit de inflamabil, iar incendiul astfel produs ar putea scăpa uşor de sub control, a avertizat vineri ministrul mediului, Barna Tanczos.
'Ministrul Tanczos Barna a transmis în cursul acestei dimineţi, tuturor prefecturilor din ţară, rugămintea de a dispune autorităţilor publice locale următoarele măsuri: la nivelul comunităţilor locale să atenţioneze populaţia pentru a nu utiliza focul deschis pentru curăţarea de vegetaţie ierboasă a pajiştilor şi a terenurilor agricole de pe care s-au recoltat cerealele, întrucât aceasta constituie la acest moment combustibil deosebit de inflamabil, iar incendiul astfel produs ar putea scăpa uşor de sub control; să atenţioneze populaţia din comunitatea locală care îşi petrece timpul liber în mijlocul naturii prin folosirea grătarelor la marginea fondului forestier, asupra riscului de declanşare a incendiilor de vegetaţie; să atenţioneze populaţia locală care se ocupă cu recoltarea fructelor de pădure şi a ciupercilor cu privire la riscul folosirii focului deschis în fondul forestier; să colaboreze cu personalul silvic în cazul producerii incendiilor de vegetaţie', se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.
De asemenea, MMAP a dispus întregului personal silvic, la nivel naţional, luarea de urgenţă a tuturor măsurilor necesare de prevenire a propagării incendiilor în păduri şi plantaţii. Astfel, se are în vedere intensificarea patrulărilor la lizierele pădurilor de către personalul de teren al ocoalelor silvice din raza de activitate a fiecărei gărzi, cu precădere în zonele limitrofe miriştilor, păşunilor şi fâneţelor, în vederea prevenirii propagării incendiilor în interiorul pădurii. O atenţie deosebită va fi acordată protecţiei la foc a lizierelor pădurilor tinere (plantaţiile şi regenerările naturale din fondul forestier, plantaţiile din perimetrele de ameliorare), mai ales acolo unde, şi în anii trecuţi, s-a manifestat fenomenul de incendiere a vegetaţiei uscate şi a miriştilor. În plus, pentru a descuraja acest fenomen de incendiere este necesar ca persoanele care dau foc vegetaţiei uscate să fie identificate şi să fie comunicate autorităţilor competente (Garda de Mediu, Poliţie, APIA) în vederea luării măsurilor legale ce se impun, subliniază sursa citată.
Alte măsuri vizează executarea sau întreţinerea unor zone de protecţie la foc în zonele vulnerabile, prin curăţarea de resturi vegetale a şanţurilor de minim sanitar sau, în funcţie de posibilităţi, a unor benzi perimetrale de 6-8 metri lăţime, situate între plantaţie şi terenul agricol şi asigurarea, prin personalul din subordine, a monitorizării permanente a incendiilor declanşate, până la lichidarea totală a acestora şi transmiterea operativă a datelor, în conformitate cu prevederile în vigoare. 'Suprafeţele de pădure şi, în special, plantaţiile din fondul forestier naţional şi din perimetrele de ameliorare care au fost afectate de incendii vor fi monitorizate şi după lichidarea incendiului, astfel încât estimarea pierderilor să fie corect efectuată, iar suprafeţele goale rezultate în urma producerii incendiilor să fie incluse în clasa de regenerare, urmând a fi reîmpădurite în termenul legal', arată ministerul de resort.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a informat, vineri, că se aşteaptă ca valul de căldură să se intensifice, menţionând că avertizarea meteorologică de Cod portocaliu de caniculă va fi extinsă duminică şi în zona de sud a ţării. De asemenea, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară este în scădere, iar gradul de umplere a barajelor este de până la 77,3%.