Mătăsuri chinezești vechi de 1.300 de ani, descoperite în Israel: "A existat un drum al mătăsii israelian necunoscut anterior"

Ema Apostu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Adrien Olichon)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Adrien Olichon)

 Arheologii israelieni au descoperit sute de ţesături colorate cu o vechime de 1.300 de ani.

Țesăturile ar fi fost importate printr-un "drum al mătăsii necunoscut anterior", a anunţat Universitatea din Haifa (UH), transmite agenţia Xinhua.

Printre obiectele descoperite se numără mătăsuri originare din China, precum şi ţesături de bumbac importate din India, Iran şi Sudan. Acestea au fost găsite în urma săpăturilor efectuate în valea Arava de cercetătorii UH, împreună cu Autoritatea pentru Antichităţi din Israel şi alte universităţi, scrie Agerpres.

"Descoperirile indică faptul că a existat un drum al mătăsii israelian necunoscut"

"Descoperirile indică faptul că a existat un drum al mătăsii israelian necunoscut anterior, ramificat din celebra reţea a Drumului Mătăsii care lega China antică de restul lumii", a declarat pentru Xinhua Guy Bar-Oz, arheolog la UH şi şeful cercetării.

"La acel moment, exista un monopol puternic al mătăsii chinezeşti în întreaga lume", a spus specialistul, adăugând că, după analize de genetică moleculară la care vor fi supuse resturile de mătase, va fi posibilă identificarea speciilor de viermi de mătase şi, prin urmare, se va putea afla din ce parte a Chinei provin ţesăturile.

Culorile ţesăturilor au fost bine conservate, acestea având nuanţe şi forme diverse, de la albastru indigo şi maro la roşu de la planta Rubia tinctorum, a menţionat UH. Unele dintre ţesăturile indiene de bumbac prezintă modele "ikat", în care urzeala este prinsă şi colorată înainte ca firele să fie ţesute după un model stabilit în prealabil. Alte ţesături descoperite au fost confecţionate prin metode complexe, utilizate şi în prezent la realizarea covoarelor în Iran şi alte ţări din Asia Centrală.

Ce s-a mai descoperit

Cercetătorii au găsit, de asemenea, o gamă largă de alte articole importate, inclusiv curele din piele, şosete, tălpi pentru pantofi, piepteni, zaruri de table, produse de igienă precum tampoane pentru urechi şi bandaje şi multe altele.

Abundenţa acestor obiecte indică cererea mare pentru produse de lux din Orientul Îndepărtat, precum şi progresul tehnologic şi "globalizarea" care a influenţat Orientul Mijlociu, a concluzionat UH. 

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel