Metoda prin care scade colesterolul și se reduce semnificativ riscul de accident vascular

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri

Dietele vegetariene și vegane pot reduce drastic nivelul de colesterol și grăsimi din sânge, potrivit unui studiu.

Cercetătorii din Danemarca susțin că dietele pe bază de plante funcționează în același mod ca statinele, împiedicând blocarea arterelor și reducând riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Autoarea studiului, profesoara Ruth Frikke-Schmidt, a spus că o dietă fără carne „corespunde cu o treime din efectul” administrării de pastile pentru scăderea colesterolului. Ea a descris acest lucru ca fiind „cu adevărat substanțial”.

Statinele reprezintă unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente pentru scăderea colesterolului, scrie dailymail.co.uk.

Oamenii de știință de la Rigshospitalet, un spital din Copenhaga, au analizat 30 de studii care au avut loc între 1982 și 2022, efectuate pe mai bine 2.000 de participanți.

Aceștia au analizat nivelurile de colesterol „bun” și „rău”, trigliceridele, un tip de grăsime găsit în sânge și apoliproteina B (apoB), care este o proteină care ajută la transportul grăsimilor și colesterolului în sânge.

Datele pentru cei care au urmat diete vegetariene și vegane au fost comparate cu cei care au urmat o dietă omnivoră, care include carne, pește și lactate.

Durata dietei a variat de la 10 zile la cinci ani, cu o medie de 29 de săptămâni.

Descoperirile, publicate în European Heart Journal, arată că cei care au urmat o dietă pe bază de plante au avut o reducere medie a nivelului total de colesterol de 7% față de nivelurile măsurate la începutul studiilor.

A existat, de asemenea, o reducere cu 10% a nivelurilor de colesterol rău și o reducere cu 14% a nivelurilor apoB.

Cercetătorii au folosit date din studii pentru a estima că menținerea unei diete timp de cinci ani ar reduce riscul de boli cardiovasculare cu șapte la sută, în timp ce urmarea dietei timp de 15 ani ar putea reduce riscul cu o cincime.

Profesoara Frikke-Schmidt, medic-șef la Rigshospitalet din Copenhaga, a declarat pentru BBC News: „Aceasta corespunde cu o treime din efectul unei statine, care scade colesterolul”.

Cu toate acestea, ea i-a îndemnat pe cei care iau statine și urmează o dietă pe bază de plante să nu renunțe la medicamente.

Statinele sunt oferite celor cu niveluri ridicate de colesterol „rău”, ceea ce poate duce la întărirea și îngustarea arterelor și la boli cardiovasculare. Acestea acţionează prin scăderea producţiei de colesterol în ficat.

”Tratamentul cu statine este superior dietelor pe bază de plante în ceea ce privește reducerea grăsimilor și a nivelului de colesterol”, a spus profesoara.

„Cu toate acestea, un regim nu îl exclude pe celălalt, iar combinarea statinelor cu dietele pe bază de plante este probabil să aibă un efect sinergic, rezultând un efect benefic și mai mare.

Dacă oamenii încep diete vegetariene sau vegane de la o vârstă fragedă, potențialul de reducere al riscului de boli cardiovasculare cauzate de arterele blocate este substanțial”, mai spune ea.

Efectul a fost observat atât pentru dietele vegetariene, cât și pentru cele vegane, precum și la persoanele cu o greutate sănătoasă, indiferent de vârstă și de condițiile de sănătate subiacente, potrivit Antena 3 CNN.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel