Metoda simplă de a scăpa de condensul de pe geamuri. Ce rol joacă draperiile

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
condens - FOTO: Freepik@myfoodie
condens - FOTO: Freepik@myfoodie

Care sunt cauzele condensului ferestrelor și cum poți scăpa de această problemă.

Condensarea ferestrelor are loc atunci când temperatura de suprafață a sticlei este sub punctul de rouă al aerului. Vestea bună este că puteți minimiza sau preveni condensarea pe ferestre cu câteva corecții ușoare. Iată cum.

Cauzele comune ale condensării ferestrelor

Deși ar putea părea o problemă, umiditatea de pe ferestre nu indică neapărat o problemă. De fapt, condensarea ferestrelor poate fi un semn că ferestrele formează o suprafață etanșă, reducând scurgerile de aer și menținând umiditatea în interiorul casei tale.

De cele mai multe ori, umiditatea de pe ferestre este o chestiune de temperatură și umiditate.

Dacă nu puteți elimina cu ușurință condensul ferestrei ștergând geamul - și asigurați-vă că faceți acest lucru folosind o cârpă sau un prosop moale pentru a evita formarea amprentelor și dungilor, notează Pella.

Vezi și: Trei locuri din casă, pe care trebuie să le cureți înainte de Revelion: prosperitatea și norocul te vor însoți tot anul viitor

Pericolele condensării ferestrelor

În timp ce condensul de pe fereastră nu este dăunător, cantitățile în exces se poate prelinge pe perete și pot provoca anumite daune. Cel mai important lucru de reținut este că ferestrele sunt adesea primul indiciu că nivelul de umiditate din interior este ridicat.

Cum să preveniți condensarea ferestrelor

Primul pas este să-ți dai seama de unde vine umezeala. După ce identificați acest lucru, utilizați următoarele sfaturi pentru a opri formarea condensului pe ferestrele dvs.

Atunci când ai condens pe interiorul unei ferestre sau condens în cameră, este un semn că umiditatea din interiorul locuinţei tale este mai mare decât în exterior. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de lucruri, inclusiv gătit, duș, plante de apartament și chiar rufe.

Nivelul de umiditate din interiorul unei case variază în funcție de climă și de perioada din an.

Umiditatea relativă din locuința ta ar trebui să fie întotdeauna sub 60 la sută. Ideal ar fi să-l vrei undeva între 30 și 50 la sută.

Vezi și: Un medic explică de ce consumul de Coca-Cola dietetică te îmbată mai repede decât varianta clasică

Prevenirea condensarea ferestrelor în interior

Specialiștii recomandă utilizarea unui higrometru - un contor de umiditate mic, ieftin, pe care îl puteți găsi la magazinul local. Unele termostate de acasă, cum ar fi termostatele inteligente, au încorporat un contor de umiditate.

Odată ce știți cât de umed este în interiorul casei tale, puteți lua măsuri pentru a aduce nivelul de umiditate și de a ajuta la prevenirea condensului:

Metoda cu ferestre deschise. Condensul este mai probabil să apară atunci când draperiile sunt trase. Încercați să nu blocați panoul ferestrei cu draperii sau perdele.

Lăsați aerul să circule. Circulaţia a aerului poate face minuni în interior. Puteți utiliza ventilatoarele de tavan într-o direcție în sensul acelor de ceasornic - chiar și în timpul iernii - pentru a muta aerul cald din partea de sus a camerei în jos.

Asigura o ventilaţie corespunzătoare în locuinţa ta. Unele zone sunt mai predispuse la umiditate, cum ar fi bucătăria, baia și zona de spălătorie. Asigurați-vă că aerisiți corespunzător atunci când gătiți sau faceți duş. Încercați să deschideți fereastra doar un pic pentru câteva minute pentru a contribui la aerisirea corespunzătoare. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel