Nu există nimic mai palpitant decât să explorezi locuri noi. Fie că alegi să rămâi aproape de casă și să te plimbi pe străzile unui oraș necunoscut sau să explorezi destinații îndepărtate, călătoriile sunt pe lista personală de dorințe a multor oameni. Iar acum, există dovezi că acestea fac mai mult decât să-ți umple galeria de poze cu amintiri. Conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Edith Cowan, există dovezi științifice că experiențele pozitive de călătorie ar putea fi cea mai bună metodă de apărare împotriva semnelor îmbătrânirii, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
Călătoriile pot fi un stimulent serios pentru dispoziție - mulți dintre noi am simțit euforia care vine odată cu explorarea unui loc nou, descoperirea unui preparat perfect pe marginea drumului sau relaxarea într-o pensiune pitorească. Cu toate acestea, conform cercetătorilor de la ECU, ieșirea din rutina zilnică și descoperirea unor culturi noi pot duce și la îmbunătățiri semnificative ale clarității mentale și sănătății emoționale. Iată câteva dintre principalele beneficii!
Oferă stimulare mentală
Când călătorești, nu doar că aduni suveniruri, dar îți implici și creierul în experiențe noi, oferindu-i stimulare mentală care poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și chiar la prevenirea declinului cognitiv care apare adesea odată cu îmbătrânirea.
Încurajează activitatea fizică
Totuși, acesta nu este singurul beneficiu al călătoriilor. Acestea te pot încuraja să fii mai activ, fie că este vorba de o drumeție pe timpul zilei, o plimbare printr-o piață vibrantă sau o plimbare lejeră pe plajă. Schimbarea timpului petrecut la birou cu un stil mai activ ajută la menținerea corpului în mișcare, ceea ce este esențial pentru menținerea forței și mobilității pe măsură ce îmbătrânești.
Îți dau energie
Entuziasmul unei noi aventuri poate da un impuls natural nivelurilor tale de energie, făcându-te să te simți mai tânăr și mai plin de viață.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @frantic
Reduc stresul
Pe lângă beneficiile fizice pe care călătoriile le pot oferi, cercetătorii de la ECU au descoperit și un impact semnificativ asupra reducerii stresului. Evadarea din rutina zilnică (responsabilitățile de serviciu, îngrijirea casei și activitățile extrașcolare) îți permite să te relaxezi, să te reîncarci și să scapi de presiunea care vine cu viața de adult.
Îmbunătățesc rezistența
Expunându-te la medii sau situații noi, călătoriile pot stimula și ceea ce cercetătorii numesc răspunsul la stres, antrenându-ți corpul să fie mai adaptabil și mai rezistent în fața situațiilor stresante și a semnelor ulterioare de îmbătrânire.
Toate acestea fiind spuse, o viață dedicată călătoriilor nu este fezabilă pentru mulți dintre noi și, din fericire, poți obține unele dintre beneficiile menționate fără a-ți epuiza zilele de vacanță. În loc să planifici o excursie de o lună în jurul lumii, începe cu pași mici, planificând o escapadă de weekend sau o excursie de o zi într-un oraș apropiat. Chiar și un weekend petrecut explorând bucuria de a descoperi locuri, mâncăruri și oameni noi îți poate oferi o fărâmă din magia călătoriilor, potrivit Realsimple.com.