Sexul biologic este esențial în anumite diferențe metabolice, de aceea nevoile noastre nutriționale sunt ușor diferite.
Pâinea prăjită și cerealele sunt elemente clasice ale micului dejun în țara noastră, dar dincolo de obiceiuri, rar ne oprim să ne gândim ce tip de nutrienți consumăm la micul dejun și care dintre aceștia ne pot favoriza mai mult sănătatea. Iar răspunsul, conform unui nou studiu, ar putea varia în funcție de sexul biologic.
Așa cum explică autorii, afiliați la Universitatea din Waterloo (Canada), în articolul publicat în revista academică Computers in Biology & Medicine, pentru a obține niveluri optime de energie, ceea ce este ideal și mai sănătos pentru bărbați este un mic dejun bogat în carbohidrați, în timp ce femeile se pot bucura mai mult de un mic dejun cu un conținut abundent de grăsimi.
Cheia acestei distincții stă în diferențele din modul în care funcționează metabolismul (complexul de procese chimice din organism prin care substanțele nutritive sunt transformate în energie, creștem și reparăm daunele la nivel celular) în funcție de sexul biologic.
Astfel, concluzia studiului este rezultatul unei simulări realizate prin intermediul unor modele informatice pentru a simula efectul mai multor opțiuni dietetice diferite asupra organismului femeilor și bărbaților, ținând cont de datele pe care le avem despre aceste diferențe metabolice. Trebuie să ținem cont, totuși, că, din punct de vedere istoric, cercetarea s-a concentrat pe sănătatea masculină, de aceea avem mai multe informații despre ei.
Cu toate acestea, modelul permitea umplerea multor lacune existente în cunoștințele noastre, în special acolo unde ne lipsește informația clinică.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio
Nutriția umană se bazează în principal pe consumul a trei mari grupe de nutrienți (macronutrienți): grăsimi, carbohidrați și proteine.
În cazul femeilor, există paradoxul că acumularea de grăsime (care este în mare parte un lucru nesănătos) este mai mare, în timp ce oxidarea grăsimilor pentru a obține energie este de asemenea mai pronunțată. Această preferință metabolică pentru grăsimi este motivul pentru care, conform autorilor cercetării, această demografie se poate bucura mai mult de un mic dejun cu grăsimi sănătoase, evitând consecințele consumului excesiv de carbohidrați, cum ar fi vârfurile pozitive sau negative ale glicemiei (nivelurile de zahăr din sânge).
Pe de altă parte, și având în vedere că metabolismul grăsimilor este mai lent la bărbați, corpul are o preferință pentru a obține energie din carbohidrați. Alternativa mai sănătoasă, spun cercetătorii, ar consta într-un mic dejun bogat în carbohidrați, dar echilibrat în macronutrienți, cu un conținut anumit de fibră solubilă, cum ar fi un bol de ovăz, iaurt cu fructe de pădure și nuci sau un smoothie bine preparat acasă.
Aceste diferențe metabolice, dezvoltate, sunt în mare parte mediate de schimbările hormonale la femei și ar putea fi adaptative, având în vedere nevoile nutriționale specifice funcției reproductive la femei.
Procese precum sarcina și alăptarea au un cost nutrițional enorm, așa că este logic ca organismul femeilor să se regleze hormonal pentru a stoca mai multă energie (sub formă de depozite de țesut adipos), în special în perioada de vârf a fertilității.
Oricum, este important să înțelegem cum funcționează aceste diferențe, mai ales dacă avem în vedere că acestea pot avea implicații foarte importante pentru sănătate și pot influența aspecte precum recomandările nutriționale în funcție de sexul biologic. Este esențial ca studii precum acesta să reducă lacuna în înțelegerea sănătății feminine și masculine, astfel încât fiecare individ să poată opta în mod informat pentru stilul de viață cel mai potrivit, potrivit 20minutos.es.