Super-colapsul economiei mondiale este, în opinia miliardarului octogenar, un eveniment inevitabil, dar care nu se întâmpla imediat, ci pe parcursul a zeci de ani.
Miliardarul Jeremy Grantham , în vârstă de 83 de ani, care a prezis că în curând va apărea o „super bulă” pe piață, a emis din nou un avertisment teribil: prăbușirea economiei mondiale, scrie Bloomberg.
Potrivit investitorului, ”lumea trebuie să se pregătească pentru încetinirea creșterii economice și penuria de forță de muncă”.
Acesta mai spune că alimentele sunt mai scumpe ca oricând altă dată, iar prețurile vor continua să crească. Schimbările climatice nu vor aduce decât inundații majore, secete cumplite și temperaturi mai mari, este de părere miliardarul.
„Suntem în primele faze ale procesului de epuizare a resurselor. Încă mai avem rezerve de petrol ieftin, nichel ieftin, cupru ieftin, dar suntem aproape să atingem limitele maxime”, a spus Grantham, co-fondatorul GMO, o companie de gestionare a activelor.
”Schimbările climatice provoacă inundații grave, secete și creșterea temperaturii pe glob, toate acestea având un impact negativ asupra agriculturii. De aceea vom trăi într-o lume a penuriei și a creșterilor de prețuri.”
În plus, ecosistemele afectate grav și schimbările climatice sunt două pericole care amenință biodiversitatea și afectează capacitatea de reproducere umană.
Potrivit acestuia, prăbușirea economiei mondiale este inevitabilă, deoarece odată cu deficitul generalizat de materii prime, generația așa-numiților „baby boomers” (cei născuți în perioada 1946-1964) se pensionează, natalitatea scade, iar tensiunile geopolitice cresc.
Toate aceste tendințe nu se formează într-un an sau doi, ci în decenii și este aproape imposibil să le oprim, este de părere Grantham.
Săptămâna trecută, Grantham a vorbit despre un fenomen pe care l-a catalogat ca fiind a patra „super bulă” din istoria SUA, reiterând că un colaps este iminent. El a prognozat că indicele S&P 500 va scădea cu aproape 50% și nicio intervenție a Rezervei Federale nu va putea preveni sau opri o astfel de scădere.
„Natura începe să ne pedepsească și, dacă nu corectăm situația, vom eșua”, a spus el.