Vasile Dâncu a vorbit despre acțiunile rușilor din Marea Neagră.
Ministrul apărării Vasile Dâncu spune că minele din Marea Neagră nu prezintă un pericol pentru turiști.
”Da, există o îngrijorare pentru noi pentru că se află un conflict la o distanţă de 50 km, de 60 km de graniţele României, că Insula Şerpilor este ocupată de dispozitive care nu numai că se ocupă de supravegherea radar, ci din când în când simţim din acea zonă un bruiaj care ajunge şi până pe teritoriul nostru, dar dincolo de acest lucru, de aceste tipuri de ameninţări - vorbim din punct de vedere strategic, nu există o ameninţare directă în legătură cu populaţia din acele zone.
Am fost întrebat astăzi la un post de televiziune, cred, despre faptul că oamenii merg în acest moment în concediu pe litoralul Mării Negre şi dacă nu există un pericol din acest punct de vedere. Putem să spunem că nu există un pericol, oamenii pot să meargă liniştiţi. În ceea ce priveşte securitatea cu privire la mine, este un program de supraveghere, lucrăm acum la un program internaţional, e posibilă deminarea unor zone din litoralul ucrainean. Sigur că se discută despre un program posibil de deminare în jurul Odesei, pentru ca să se poată face export ucrainean. Evident că proiectul propus de Rusia nu este credibil, pentru că dacă facem un program sau ucrainenii acceptă să se demineze această parte, devin o vulnerabilitate în faţa forţelor ruse care se află în apropiere. Deci, cu privire la siguranţa populaţiei şi la siguranţa teritoriului nostru, suntem pregătiţi, supraveghem această zonă, există planuri şi nu există nici o intenţie în acest moment, după informaţiile noastre, pentru a fi atacată vreo parte din teritoriul României”, explică ministrul.
”Există o mişcare pe care o au navele ruseşti şi în mai multe rânduri au depăşit limitele, să spunem. Dar asta nu se întâmplă numai acum, se întâmpla şi înainte, limitele legate de zona noastră de exclusivitate, dar sunt mişcări de impresionare sau aşa... niciodată n-a fost pusă în pericol vreo navă românească sau vreo platformă marină. Este o mişcare pe care vasele ruseşti au făcut-o tot timpul şi în alte zone, încercând probabil să descurajeze ca alte nave să se apropie de zona Ucrainei. Şi acest lucru funcţionează deja de la începutul conflictului sau chiar dinainte de începutul conflictului. Nu există un pericol în acest sens. (...)
Sunt mici depăşiri ale zonelor de siguranţă care se pot produce şi accidental, dar credem că nu sunt accidentale, sunt gândite în acest sens. Dar sunt forme de provocare la care NATO are o strategie, nu răspunde şi gestionează aşa cum sunt procedurile de a gestiona asemenea tipuri, interoghează, discută pentru ca să nu se producă incidentul”, a declarat Dâncu la Digi24.