Mini-Centrala nucleară care va fi construită în România. La ce costuri și câtă energie va produce o centrală SMR

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
O centrală SMR NuScale cu 12 module este capabilă să genereze, în total, 924 de MW, fiecare modul producând 77 MW.
O centrală SMR NuScale cu 12 module este capabilă să genereze, în total, 924 de MW, fiecare modul producând 77 MW.

România a discutat cu Statele Unite, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), despre includerea în sistemul naţional de producere a energiei din România a reactoarelor modulare mici - SMR.

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit la Glasgow cu reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, discuţiile vizând şi includerea în sistemul energetic românesc a reactoarelor modulare mici (SMR).

Potrivit comunicatului Ambasadei SUA la București, este vorba despre ”o tehnologie unică, de proveniență americană”, fiind adusă în România ”posibil cu doi ani în avans față de orice alt loc din lume”.

Centralele de tip SMR vor genera mii de locuri de muncă, funcționarea reactoarelor SMR având la bază tehnologia reactoarelor cu apă ușoară, care a funcționat cu succes mai bine de 60 de ani.

Pot lua locul centralelor pe cărbuni

Reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate și flexibilitate, precum și capacitatea de a veni în completarea altor surse de energie curată.

Au nevoie de foarte puțin spațiu pe sol, pot fi amplasate în funcție de nevoile specifice ale rețelei energetice a unei țări și oferă posibilitatea măririi capacității după cum dictează cererea.

Energia nucleară poate fi folosită pentru producția de hidrogen curat, energie termică utilizată în procese industriale și de apă desalinizată pentru a respecta cotele privind decarbonizarea.

Reactoarele SMR pot înlocui termocentralele pe cărbuni. Acestea pot reține forța de muncă deja angajată, având în vedere că multe dintre locurile de muncă sunt direct transferabile din sectorul minier în cel nuclear, cu o calificare interdisciplinară minimă.

O centrală de reactoare de mici dimensiuni SMR NuScale, cu 12 module poate fi construită pe locul unei termocentrale pe cărbune deja existente, cu o amprentă mică la sol de circa 12 hectare. Proporțional, centralele NuScale de dimensiuni mai mici, cu 4 și cu 6 module au o amprentă la sol mai mică.

"Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care şapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unităţi de producţie a energiei de bază", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Care sunt costurile

Conform datelor de la NuScale (una dintre companiile care furnizează reactoarele SMR), costul reactorului SMR se poate ridica la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie.

O centrală SMR NuScale cu 12 module este capabilă să genereze, în total, 924 de MW, fiecare modul producând 77 MW.

Centrala generează un cost egalizat al producerii de energie în marja a 45 – 65$/MWh, în funcție de ipotezele din modelarea financiară a proprietarului centralei pentru serviciul municipal de utilități sau serviciul de utilități deținut de investitori; acesta se raportează la costurile generate de amplasarea într-un loc general, subdezvoltat și nepoluat (greenfield), aflat în sud-estul Statelor Unite.

Costurile anuale de funcționare și întreținere pentru o centrală NuScale cu 12 module sunt mai scăzute decât cele ale centralelor nucleare din SUA, aflate în funcțiune.

Centrala NuScale cu 12 module ar angaja 270 de persoane, cu normă întreagă și ar reține forța de muncă din termocentralele pe cărbune:

  • multe posturi din termocentralele pe cărbune sunt direct transferabile în sectorul nuclear, de exemplu cele care țin de întreținere;
  • alte posturi pot fi transferate într-o centrală cu reactoare SMR, în urma unei calificări interdisciplinare, cum ar fi, de exemplu, operatorii de instalații.

Când ar putea fi operațională

Sistemul ar putea fi gata de livrare până în 2030.

Dat fiind că a obținut certificarea de proiectare din partea NRC în luna septembrie 2020, tehnologia SMR a companiei NuScale este pregătită pentru amplasare în viitorul apropiat, fiind capabilă să livreze modulele cel mai devreme în 2028, urmând ca, până  în 2030, sistemul să fie operabil.

Câte configurații de centrale există

Modelul flexibil de implementare al tehnologiei NuScale și portofoliul de produse (configurații cu câte 4 module NPM (putere de 308 MW), 6 module NPM (putere de 462 MW) și  12 - NPM (putere de 924 MW) pot oferi unei regiuni capacitatea de a utiliza un model de administrare de flotă pentru implementările de centrale de mari dimensiuni, precum și înlocuiri de termocentrale pe cărbuni de diferite mărimi (de exemplu, o tehnologie identică poate fi implementată pentru o gamă largă de nevoi energetice).

Înlocuirea unei termocentrale pe cărbune cu o unitate similară instalată de centrală SMR NuScale va necesita foarte puține modificări la nivelul sistemului de transmisie.

Citește și: Activista Greta Thunberg le-a cântat liderilor de la summit-ul climatic COP26 / VIDEO

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel