Ministrul austriac de Interne se declară împotriva extinderii spaţiului Schengen

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Ministerul de Interne austriac a anunţat opoziţia acestei ţări faţă de eliminarea controalelor la frontierele statelor membre UE România, Bulgaria şi Croaţia, relatează vineri ziarul Kurier.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat în această săptămână că cele trei ţări ar trebui să adere fără întârziere la zona liberă de circulaţie Schengen.

"Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează", a declarat ministrul de Interne conservator Gerhard Karner, potrivit Agerpres.

Austria se confruntă în prezent cu un număr sporit de refugiaţi care au trecut prin alte state UE de-a lungul aşa-numitei rute a Balcanilor pentru a intra în ţară.

Potrivit Ministerului de Interne, peste 90.000 au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceştia, 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară UE.

Un vot asupra aderării celor trei ţări la spaţiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), notează DPA. O decizie în acest sens necesită unanimitate.

Zona Schengen formată din 26 de state a suspendat în mare parte controalele la frontieră între ţările membre şi le permite oamenilor să călătorească, să muncească şi să trăiască într-o altă ţară fără viză sau permis de şedere.

Bulgaria, România, Croaţia, Republica Irlanda şi Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă ţările non-UE Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. 

Citește și:

Iohannis, întrevedere cu Macron: România este pregătită să adere la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că a discutat, vineri, la Palatul Elysee cu omologul francez, Emmanuel Macron, despre aderarea României la Spaţiul Schengen, situaţia de securitate din regiune, prezenţa militară franceză în ţara noastră şi aprofundarea Parteneriatului Strategic.

'Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu preşedintele Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, iar în discuţia noastră i-am mulţumit Preşedintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său. În ceea ce priveşte situaţia de securitate, Franţa este şi aici alături de noi, prezenţa militară consistentă a trupelor franceze în România contribuie semnificativ la întărirea Flancului Estic al NATO. Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, evoluţia situaţiei de securitate din Ucraina şi demararea procesului de reconstrucţie a zonelor afectate de război au fost teme pe care le-am abordat astăzi în dialogul foarte bun pe care l-am avut cu preşedintele Macron', a scris şeful statului pe Facebook.

Citește mai mult AICI.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel