Ministerul Sănătăţii a anunţat joi că în cazul decesului artistului Petrică Mîţu Stoian se află în desfăşurare o anchetă și că DSP Caraş-Severin a demarat o verificare la unităţile medicale în care a fost internat pacientul, pentru a verifica respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară.
Referitor la oxigenoterapia hiperbară, reprezentanţii Comisiei de Medicină Fizică şi de Reabilitare a ministerului au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficienţa în COVID-19, precizează sursa citată.
În Protocolul de Reabilitare post-COVID-19, elaborat de Ministerul Sănătăţii, singura menţiune la camera hiperbară se află la secţiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelenţă în recuperare fizică.
Specialiştii în Medicină Fizică şi Reabilitare consideră "periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare. Se denaturează astfel atenţia pacientului, dar de multe ori şi a medicului, de la complexitatea afecţiunii COVID-19, de la complicaţiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice etc".
La clinica Nera, cea la care a a fost și Mîțu Stoian, prețul unei ședințe este de 300 de lei, la care se adaugă 150 de lei pentru cazare și masă. Clinica este una dintre cele mai căutate din țară, programările făcându-se cu luni de zile înainte.
Interpretul de muzică populară Petrică Mîţu Stoian, care se afla în recuperare post-COVID, a murit, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Reşiţa. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, starea pacientului era deja una gravă când a fost internat.
Medicul a precizat că pacientul avea şi alte afecţiuni medicale, pentru care se afla sub tratament cu anticoagulante.
Citește și: Plângere împotriva lui Alec Baldwin și a armurierului. Actorul ar vrea poliţişti pe platourile de filmare