Situația Armatei Ruse în războiul din Ucraina rămâne foarte complicată.
Rusia a desfășurat elicoptere și instrumente pentru a-și căuta proprii soldați fugari în regiunea ucraineană ocupată din jurul Hersonului, în încercarea de a-i opri să fugă în număr tot mai mare.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că pierderile semnificative ale Rusiei și lipsa de dorință de a lupta au contribuit la deteriorarea moralului trupelor ruse de ocupare și că numărul dezertorilor a crescut rapid.
„Pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson, și anume în zona așezării Babenkivka Druga, inamicul a fost nevoit să desfășoare elicoptere și arme pentru a căuta fugari și a-i readuce în poziții de luptă”, se arată în anunțul Statul Major. Aceștia au explicat că mișcarea intensă a soldaților ruși neînarmați a fost înregistrată cu câteva zile mai devreme prin Kalanchak, în direcția Crimeei ocupate temporar, scrie Pravda.
Dacă va fi confirmat, raportul ucrainean oferă o perspectivă plastică asupra situației din rândurile armatei ruse în a șaptea lună de la începutul agresiunii. Deja duminică, serviciul britanic de informații, pe baza datelor sale, a dat o evaluare că criza de moral și disciplină din rândurile rusești este la apogeu. Ministerul Regatului Unit al Apărării a scris că probleme precum oboseala de luptă, pierderile mari și problemele salariale se numără printre principalele plângeri ale soldaților ruși.
Suntem de fapt surprinși de cât de rău s-au retras rușii. Retragerea face parte din arta războiului. Când ne retrăgeam, ne-am asigurat că au suferit pierderi pe măsură ce înaintau și am făcut asta pentru a ne asigura că au înaintat doar 1, 2, 3 kilometri. Erau atât de încrezători în sine, încât nu și-au pregătit apărarea – a spus Serhiy Kuzan, expert militar la Centrul Ucrainean pentru Securitate și Cooperare.
Virgil Bălăceanu a explicat, la Digi24, că orașul Izium este cheia pentru dezvoltarea ulterioară a unei contraofensive ucrainene, iar capturarea acestuia i-ar putea forța pe ruși să se retragă chiar și până la pozițiile de dinainte de 24 februarie 2022.
”Este extrem de important să analizăm sudul Harkovului. Putem vorbi de o spargere a frontului. Trupele au ajuns la Izium și Liman, care sunt două orașe foarte importante. Mai ales Iziumul este un punct strategic, rușii au luptat mai bine de câteva luni, până în mai, (pentru a-l captura n.r.). Din Izium au reușit să deschidă, după aceea, direcții spre Liman și Rubișne, ulterior către Severodonețk și Lisiceansk.
Rușii sunt în apărare, este foarte important de reținut. Vom vedea ce-au decis, dacă vor trece la apărare pe râul Donețk sau se vor duce chiar pe linia de demarcație, pe lucrările de fortificație, efectuate după invazia din 2014. Oricum, inițiativa aparține armatei ucrainene, vorbim numai de acțiuni ofensiv, iar rușii sunt obligați să treacă la apărare pe toate direcțiile”, subliniază generalul.
Virgil Bălăceanu spune că rușii au fost obligați să disloce o parte din grupurile de luptă din zona Donbasului și a Harkovului înspre zona Hersonului ca să apere pozițiile din sud.
Generalul a mai arătat că mișcarea de trupe a creat o vulnerabilitate mai ales în sudul Harkovului.
Acesta a mai explicat că ucrainenii aveau toate informațiile care să le permită o evaluare precisă a situației din teren.
În opinia sa, pierderea orașelor Izium și Liman ar putea duce la probleme foarte serioase pentru Moscova.
”E vorba și de imaginea lor, dar și de a găsi soluții pentru întărirea apărării. Este foarte dificil în condițiile acestea, fără mobilizare generală, pentru continuarea ofensivei în punga Donbasului. A renunța la ofensiva în punga Donbasului înseamnă că scopurile pe care ți le-ai propus nu mai pot fi îndeplinite și, pas cu pas, regiunile Herson, Zaporijjia, Donețk și Luhansk pot fi eliberate de către armata ucraineană. Asta ar însemna o adevărată contra-lovitură, dar este clar la această oră că armata ucraineană are inițiativa absolut pe toate direcțiile”, conchide gen. Virgil Bălăceanu.”
Rapoartele recente ale serviciilor de informații din încercările de recrutare a Rusiei în Moldova înregistrează dezastre și dezertare în masă.
Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat într-un raport că nici locuitorii din Transnistria nu mai doresc să semneze contracte cu armata rusă, în ciuda promisiunilor de plăți mari în numerar, pachete de asistență socială și locuințe mai ieftine.
Dezertarea a fost observată nu doar în rândul locuitorilor din Transnistria, ci și în rândul trupelor ruse din acea zonă, iar din cauza numărului limitat de contingente disponibile, rușii nu au resursele necesare pentru a-i căuta și returna pe cei dispăruți,