Supermodelul britanic Naomi Campbell a primit o interdicție de cinci ani din partea autorităților britanice de a conduce organizații caritabile, după ce o anchetă a relevat abateri grave în gestionarea fondurilor de către organizația sa, Fashion For Relief, potrivit Reuters.
Decizia vine în urma unei investigații realizate de Charity Commission, autoritatea de reglementare a organizațiilor de caritate din Marea Britanie, care a constatat că donațiile strânse pentru cauze umanitare au fost folosite în mod necorespunzător, inclusiv pentru tratamente spa și țigări.
Naomi Campbell, acum în vârstă de 54 de ani, este una dintre cele mai faimoase supermodele din lume, devenind o figură iconică în anii '90. Născută la Londra, ea a dominat podiumurile de modă și coperțile revistelor, alături de alte supermodele de renume. În 2005, Campbell a înființat organizația caritabilă Fashion For Relief, menită să strângă fonduri prin parade de modă pentru diverse cauze umanitare.
Deși scopul inițial al organizației a fost nobil, ancheta Charity Commission a descoperit că doar 8,5% din cheltuielile făcute de Fashion For Relief între 2016 și 2022 au fost alocate către granturi caritabile. În schimb, suma de 290.000 de lire sterline a fost cheltuită pe servicii de cameră, tratamente spa și țigări, cheltuieli considerate de autorități ca fiind nejustificate pentru o organizație caritabilă.
Ancheta a mai arătat că unul dintre administratori a primit plăți neautorizate, iar gestiunea fondurilor a fost considerată lipsită de transparență și profesionalism. "Administratorii organizațiilor caritabile au o responsabilitate legală de a acționa în interesul fundației pe care o conduc și de a respecta îndatoririle lor legale", a declarat Tim Hopkins, directorul adjunct al Charity Commission.
În urma acestor descoperiri, autoritățile britanice au eliminat Fashion For Relief din lista organizațiilor caritabile autorizate din Marea Britanie încă de anul trecut, iar acum Campbell a fost oficial interzisă din consiliul de administrare al altor două fundații caritabile la care era implicată.
Un aspect pozitiv al investigației este faptul că autoritățile au reușit să recupereze suma de 400.000 de lire sterline, bani care au fost redistribuiți către alte organizații caritabile care activează în Marea Britanie. Cu toate acestea, imaginea publică a supermodelului a suferit o lovitură semnificativă, mai ales având în vedere că această decizie vine imediat după ce Campbell a primit distincția Chevalier de l’Ordres des Arts et des Lettres din partea Ministerului Culturii din Franța, pentru contribuțiile sale la modă și cultură.
În ciuda problemelor legale și financiare, Naomi Campbell și-a continuat cariera în modă, revenind pe podium la începutul lui 2024, în cadrul Săptămânii Modei de la Paris. Totuși, acest scandal ar putea afecta pe termen lung implicarea sa în activități filantropice și colaborarea cu alte organizații caritabile.
Până în prezent, reprezentanții lui Naomi Campbell nu au comentat în mod oficial decizia autorităților britanice, iar viitorul implicării sale în inițiative filantropice rămâne incert.