James Garvin, cercetător NASA, spune că a subestimat dimensiunile craterelor de impact de pe Pământ și că asteroizii masivi lovesc planeta mult mai des decât se credea până acum.
Se preconizează că asteroizii "ucigași de planete" vor lovi Pământul, în medie, o dată la 600.000-700.000 de ani. Până acum.
Noile cercetări efectuate de James Garvin, cercetător șef al Centrului Goddard Space Flight Centre al NASA, sugerează că impactul rocilor spațiale cu diametrul de peste 800 de metri ar putea fi de trei ori mai frecvent decât estimările anterioare.
Un obiect de o asemenea dimensiune, pe lângă faptul că ar provoca o devastare locală masivă, ar ar arunca în spațiu o masă uriașă din atmosfera planetei.
"Ar fi în gama de lucruri serioase care se întâmplă", spune Garvin.
Un asteroid ar fi suficient pentru a aduce sfârșitul lumii
Munca sa se bazează pe o reevaluare a dimensiunilor craterelor cunoscute din întreaga lume. Lucrările lui Garvin sugerează că multe dintre ele sunt mult mai mari decât estimările originale, iar trei dintre ele au mai puțin de un milion de ani. El crede că aceste cratere masive de pe Pământ ar fi putut fi uzate de vreme, ceea ce duce la o subestimare a dimensiunii obiectului care le-a cauzat.
Presupunând că noile date ale lui Garvin sunt corecte, fiecare dintre aceste trei explozii ar fi provocat o explozie mult mai violentă, în comparație cu cea mai mare armă nucleară detonată vreodată.
O explozie de această dimensiune ar arunca o parte considerabilă a atmosferei Pământului în spațiu. Deși acest lucru nu este la fel de dramatic precum furtuna de foc la nivel mondial care a marcat sfârșitul dinozaurilor, este mai mult decât suficient pentru a aduce sfârșitul lumii, așa cum o cunoaștem în prezent, potrivit DailyStar.