În răspunsul său scris la ultimatumurile de securitate ale Rusiei, NATO a refuzat să se angajeze să nu admită Ucraina în Alianță, așa cum dorea Kremlinul.
NATO își dorește ” o discuție serioasă privind controlul armamentelor”.
”Rusia trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi R.Moldova, unde sunt dislocate fără consimţământul acestor ţări”, spune secretarul General al Alianței.
Jens Stoltenberg a declarat, într-o conferință de presă de miercuri seara:
"Am spus clar că nu vom face compromisuri cu privire la unele principii cheie. Și unul dintre ele este că fiecare țară are dreptul să-și aleagă propria cale", a spus Stoltenberg.
Potrivit lui Blinken, Statele Unite au arătat clar că își vor apăra principiile cheie.
"Acestea includ suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și dreptul statelor de a-și alege propriile aranjamente și alianțe de securitate. Am luat în considerare măsuri de transparență reciprocă în poziționarea Ucrainei, precum și măsuri de consolidare a încrederii pentru exercițiile și manevrele militare din Europa", a adăugat el.
Secretarul de stat american Anthony Blinken a dezvăluit detalii despre răspunsul Washingtonului la cererile de securitate ale Moscovei.
Blinken a spus acest lucru în timpul unui discurs ținut miercuri la Departamentul de Stat al SUA.
"Astăzi, ambasadorul SUA a transmis răspunsul nostru la Moscova. Ea deschide o cale diplomatică serioasă, dacă Moscova își dorește acest lucru. Documentul include preocupările Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri cu privire la acțiunile Rusiei și propunerile noastre în zonele în care putem găsi un teren comun”, a spus Blinken.
Ministrul adjunct de externe rus Alexander Grushko l-a primit, la cererea acestuia, pe ambasadorul SUA John Sullivan.
„În timpul întâlnirii, șeful ambasadei SUA a transmis un răspuns scris din partea administrației americane la un proiect de acord bilateral de garantare a securității prezentat anterior de Rusia”, a spus ministerul rus.