Ne spălăm greșit pe dinți. Aceasta este concluzia la care a ajuns un expert britanic.
Deși ne spălăm pe dinți cu mult înainte să ajungem de unii singuri la chiuvetă, suntem destul de nepricepuți la igiena dentară. Potrivit BBC Future, un studiu din Suedia a descoperit că doar unul din zece oameni se spală pe dinți cum ar trebui. Între timp, britanicii au transmis că jumătate din participanții la un studiu cu 2.000 de respondenți nu se spală bine pe dinți.
„Este destul de probabil ca cei care n-au fost instruiți în mod formal de un medic stomatolog să se spele greșit pe dinți”, a spus profesorul Josefine Hirschfield de la Universitatea din Birmingham. „Din experiență, știu că aici vorbim de majoritatea populației oricărei țări”.
Poate că acest lucru este puțin surprinzător pentru unii, ținând cont că există o multitudine de informații și instrucțiuni de periere. Într-un studiu au fost identificate cel puțin 66 de modalități diferite, uneori și contradictorii, explicate de specialiști.
„Cred că este foarte greu de înțeles pentru consumator”, a explicat șeful Oral Health Foundation din Marea Britanie, Nigel Carter. Problema este accentuată de faptul că există foarte multe produse disponibile, începând de la râcâitoare de limbă și ajungând la dușuri bucale.
„Mulți oameni înțeleg că trebuie să-și scoată rămășițele de mâncare dintre dinți. Însă acest lucru este doar parțial adevărat. Este mult mai important să eliminăm bacteriile de pe dinți”, a spus Hirschfield.
Aceste bacterii și microorganisme există în gurile tuturor și formează o folie biologică numită placă bacteriană. Ea este alcătuită de 700 de specii diferite de bacterii, numărul fiind cel mai mare din corpul uman după stomac.
„Această placă nu poate fi clătită cu ușurință, trebuie să o spălăm manual”.
„Trebuie astfel să ne spălăm mai degrabă gingiile la intersecția cu dinții, nu neapărat dinții în sine. Dinții vor fi spălați automat în acest fel”.