Nedreptatea lui Chiles la JO. Federația de Gimnastică a SUA vrea să meargă mai departe de TAS

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Sport
Fotografie de la Pixabay
Fotografie de la Pixabay

După ce medalia de bronz a gimnastei Jordan Chiles la JO 2024 a fost retrasă, replasând-o pe Ana Bărbosu pe locul trei în clasamentul oficial, Federația de Gimnastică a SUA a solicitat redeschiderea cazului. Solicitarea a fost refuzată, iar medalia revine gimnastei românce. Americanii vor să meargă mai departe pentru a-i menține medalia lui Chiles, dar prin aceste procese cel mai mult au de suferit sportivele implicate.

Ana Bărbosu și-a căpătat pe meritul propriu poziționarea în clasamentul olimpic și într-un final va aduce acasă bronzul. Ne bucurăm de încă o performanță excepțională a unui tânăr sportiv român. Totuși, persoanele care au fost profund atacate pe parcursul acestor proceduri sunt sportivele care s-au luptat în egală măsură pentru podiumul olimpic.

Pe 5 august 2024 părea că se scrie istorie la Jocurile Olimpice de la Paris. După o festivitate de deschidere care a fost propusă ca fiind progresistă și inclusivă, pe podiumul de la finala de gimnastică la sol urcă trei femei de culoare. A treia clasată, Jordan Chiles, ajunge în acea poziție în urma unei contestații, care acum știm că a fost depusă peste termenul limită acceptat. 

Dacă acea contestație ar fi fost depusă în timp util, probabil că în acest moment am fi avut în continuare imaginea celor trei tinere gimnaste de culoare care și-au manifestat respect reciproc atât pe podium, cât și ulterior. În urma retrogradării inițiale a Anei Bărbosu și pe parcursul procesului în urma căruia aceasta a fost reinstituită pe locul trei, se pare că Jordan Chiles ar fi fost victima unui val de adrese discriminatorii pe rețelele de socializare. Chiles se retrage de pe social media, dar asta nu împiedică persoanele din jurul ei să facă declarații cu privire la această situație. 

„Comentariile rasiste dezgustătoare încă se petrec în 2024. M-am săturat de oamenii care spun că acestea nu mai există. Fiica mea este o olimpică decorată cu cea mai mare inimă și un nivel de fairplay de neegalat... și i se fac adrese dezgustătoare” spune mama gimnastei americane pe profilul său de X (Twitter). Inclusiv sora gimnastei face referiri directe la rasism împotriva lui Jordan în aceeași postare de pe Instagram în care contestă și critică decizia de a i se retrage medalia de bronz.

Ce a făcut de data aceasta diferența dintre cine urcă pe ultima treaptă a podiumului olimpic au fost câteva secunde. Motivația contestației lui Chiles fusese acceptată și punctajul pentru dificultatea rutinei, pe care a prezentat-o la sol, fusese ridicat suficient încât să o detroneze pe Ana Bărbosu. Retrogradarea ulterioară a lui Chiles nu a fost în baza performanței acesteia, nici din pricina culorii pielii sau originilor etnice, ci din cauza a câtorva secunde prin care s-a depășit termenul de timp în care se poate depune o contestație în mod regulamentar. De ce nu au fost aceste reguli respectate cu strictețe decât în urma unor apeluri făcute la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și a fost nevoie ca niște tinere performante, de ambele părți ale conflictului, să treacă prin valuri de ură și denigrare în online sunt întrebări la care nu avem răspunsuri certe.

Problema în această situație au fost într-adevăr reacțiile exterioare care au reușit să propage un adevărat scandal în lumea sportului global. Singurele persoane care au fost cu adevărat afectate de aceste întorsături de situație au fost cele trei gimnaste a căror clasare a fost într-o perpetuă schimbare. Ana Bărbosu, Sabrina Voinea și Jordan Chiles au avut de suferit cel mai mult de pe urma acestor „neînțelegeri”. 

Federația de Gimnastică a SUA urmează să ia mai multe măsuri după ce apelul lor inițial către TAS a fost respins. Aceștia anunță că vor merge și mai departe pentru a asigura un clasament just și menținerea medaliei de către Chiles și vor face apel inclusiv la Tribunalul Federal Elvețian. Deși în mediul online s-au făcut numeroase referiri la discriminarea și originile rasiale ale lui Jordan, Federația de Gimnastică a SUA a ales să atragă atenția numai asupra adreselor injurioase lansate către Jordan fără a acuza în mod explicit rasismul în evaluarea sportivelor. 

Gimnastele implicate, în schimb, nu au avut cuvinte injurioase de adresat una alteia, ceea ce arată că fairplay-ul există în continuare, cel puțin între sportivi. Protecția acestor oameni ar trebui să fie prioritară pentru a nu se ajunge în situații în care să poată exista prejudicii severe sau suspiciunea discriminării la adresa oricărui atlet.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel