Neuralink caută persoane cu dizabilități grave pentru testarea siguranței cipurilor implantate în creier

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Neuralink caută persoane cu dizabilități grave pentru testarea siguranței cipurilor implantate în creier/Freepik
Neuralink caută persoane cu dizabilități grave pentru testarea siguranței cipurilor implantate în creier/Freepik

Marți, compania Neuralink, deținută de Elon Musk, a anunțat că a obținut aprobarea de a recruta voluntari pentru primele teste clinice ale implantului de cipuri cerebrale destinat pacienților cu paralizie, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Persoanele care suferă de paralizie cauzată de leziuni la nivelul măduvei spinării în zona cervicală sau care au fost diagnosticate cu scleroză laterală amiotrofică (ALS) pot să participe la acest nou studiu, potrivit declarațiilor companiei americane. Cu toate acestea, numărul participanților implicați în aceste teste nu a fost dezvăluit de către companie, iar studiul în sine este programat să se desfășoare pe o perioadă de aproximativ șase ani.

Neuralink a anunțat că va utiliza un robot medical pentru a plasa o interfață creier-computer (BCI) printr-o procedură chirurgicală într-o zonă a creierului care controlează intenția de mișcare. Compania și-a propus inițial să permită voluntarilor să controleze un cursor sau o tastatură de computer exclusiv cu gândurile lor.

Compania americană, care inițial intenționase să obțină aprobarea pentru implantarea acestui dispozitiv în 10 pacienți, a încheiat o înțelegere pentru un număr mai mic de voluntari cu Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), după ce reprezentanții acesteia au exprimat preocupări legate de siguranța pacienților, conform informațiilor furnizate de foști și actuali angajați ai start-up-ului din California. Cu toate acestea, nu a fost dezvăluit câți pacienți au fost, în cele din urmă, autorizați de FDA să participe la acest studiu.

Elon Musk are planuri ambițioase pentru Neuralink și a declarat că firma sa intenționează să faciliteze implantarea rapidă și chirurgicală a dispozitivelor cerebrale pentru tratarea afecțiunilor precum obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia.

În mai 2023, Neuralink a anunțat că a obținut aprobarea de la FDA pentru desfășurarea primelor teste clinice, în timp ce compania era supravegheată de autoritățile federale pentru modul în care efectua teste pe animale.

Cu toate că dispozitivele de tip BCI se dovedesc a fi sigure pentru utilizarea la om, se estimează că compania americană ar putea avea nevoie de mai mult de un deceniu pentru a obține aprobarea pentru utilizarea lor în scopuri comerciale, conform experților din domeniu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel