Ninge ca în povești în România

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Avertizare meteo ANM de lapoviță, ninsori şi ploi în toată țara
Avertizare meteo ANM de lapoviță, ninsori şi ploi în toată țara

Prima ninsoare a căzut în România, surprinzător, în luna septembrie, marcând un început neașteptat de iarnă, chiar dacă calendarul indică doar debutul toamnei. Stratul de zăpadă măsoară 5 centimetri, iar autoritățile recomandă șoferilor să circule cu prudență.

Prima ninsoare din acest an a căzut ieri pe Transalpina, la altitudini de peste 1.900 de metri. Șoferii care intenționează să parcurgă acest drum sunt sfătuiți să își echipeze mașinile corespunzător pentru condițiile de iarnă.

Prima ninsoare din România 

Meteoplus a publicat primele imagini cu stratul gros de zăpadă care s-a așternut și a transmis un mesaj celor care vor să se aventureze pe aceste drumuri: 

„Pe Transalpina, la peste 1900 m altitudine , în sectorul Dengherul -Cărbunele, stratul de zăpadă căzut se apropie de 5 cm iar vizibilitatea este redusa din cauza ceței. Conducătorii auto care vor sa traverseze Transalpina peste masivul Parang sunt sfătuit sa renunțe sau sau sa fie pregătiți pentru drum în condiții de iarna . Temperaturile sunt scăzute și se vor forma sectoare de polei , zăpadă înghețată și gheață.”

Anul trecut, primii fulgi de zăpadă au căzut la mijlocul lunii octombrie, mai exact, pe data de 15, cu exact o lună mai târziu decât s-a întâmplat anul acesta. 

2. -imagine fara descriere- (whatsapp-image-2024-09-16-at-10-18-22_74494400.jpg)

Zăpada i-a luat prin surprindere pe turiști 

Acest fenomen a fost complet neașteptat în această perioadă a anului, astfel că Salvamont Gorj a anunțat deja primul grup de turiști străini care a cerut ajutor, din cauza ceții dense. Aceștia au fost îndrumați și au primit indicații pentru a putea reveni la traseul marcat, iar de acolo au fost recuperați. 

Avertizare Salvamont Gorj!

Pe Transalpina, la peste 1900 m altitudine , în sectorul Dengherul -Cărbunele, stratul de zăpadă căzut se apropie de media de 5 cm iar vizibilitatea este redusa din cauza ceței. Conducătorii auto care vor sa traverseze Transalpina peste masivul Parang sunt sfătuit sa renunțe, ca caute o cale rutiera alternativa sau sau sa fie pregătiți pentru drum în condiții de iarna . Temperaturile sunt scăzute și se vor forma sectoare de polei , zăpadă înghețată și gheață.

În urma cu puțin timp un grup de turisti străini aflați pe creasta și anunțând ca au probleme de orientare datorita ceței, au primit indicațiile necesare pentru a reveni la traseul marcat și de aici fiind recuperați la coborare.

Salvamontiștii vor rămâne în zona , cu o ambulanta de intervenție Salvamont, pe partea sudica a masivului, catre Gorj, și vor ajuta toate persoanele care vor avea probleme . În zona sunt deja 2 mașini care nu mai pot continua drumul și salvamontiștii vor analiza cu conducătorii auto dacă pot sa se întoarcă sau le vor lăsa acolo peste noapte .

Salvamontiștii au transmis informaţiile necesare și către Politie pentru a fi organizate filtre de informare a conducătorilor auto.

Distribuirea rapida a acestei informații poate salva vieți, fiți salvatorii din umbră alături de Salvamont România! , este mesajul publicat de Salvamont Gorj.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel