Noi imagini de pe Marte dezvăluie numeroase secrete ale trecutului planetei

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Noua imagine dezvăluie un crater cu o adâncime de peste 1,5 km.

Noua imagine dezvăluie un crater uriaș și „pereți” care coboară ușor până la o adâncime de aproximativ 1.500 de metri sub suprafața marțiană. Imaginea prezintă urme de teren denivelat, creat probabil de topirea gheții de sub suprafața Planetei Roșii.

Naveta spațială Mars Express a Agenției Spațiale Europene a captat imagini impresionante ale craterului Holden de pe Marte, dovezi care ar putea fi cruciale pentru căutarea urmelor de viață pe Planeta Roșie.

Fotografiile și cercetările suplimentare ar putea ajuta la dezvăluirea modului în care apa curgea cândva pe suprafața lui Marte.

Imaginile de prim-plan ale craterului Holden, realizate pe 24 aprilie 2022, de camera navetei Mars Express, arată caracteristicile geologice ale unui fost rezervor de apă la marginile craterului de aproximativ 150 de kilometri lățime. 

Craterul Holden este alcătuit dintr-o serie de canale și doline în emisfera sudică a lui Marte.

Înainte ca Planeta Roșie să-și piardă apa, cu aproximativ 4 miliarde de ani în urmă, se presupune că, din cauza expunerii la radiații solare puternice a atmosferei marțiane, apa s-a evaporat de pe suprafața planetei.

Craterul în sine a fost creat ceva mai târziu în istoria planetei. Apa s-ar colecta apoi în acea zonă după ce curgea printr-un sistem străvechi de văi ale râurilor, scrie Space.com.

Noua imagine dezvăluie un crater clar la sud de crater și „pereți” care coboară ușor la o adâncime de aproximativ 1.500 de metri sub suprafața marțiană. Urme și terenuri denivelate sunt vizibile în imagine, probabil create de topirea gheții de sub suprafața Planetei Roșii. 

Oamenii de știință sunt dornici să afle dacă condițiile întâlnite pe Pământ au fost similare și pentru Marte, acum miliarde de ani.

Solurile din Valea Ladon și Craterul Holden conțin filosilicat, un tip de mineral care include argilă creată prin interacțiunea dintre roci și apă care sunt asociate cu originea vieții pe Pământ. Filosilicații sunt prezenți în depozitele stratificate care ar putea acționa ca un centru de reacție pentru moleculele organice.

Tocmai de aceea oamenii de știință sunt atât de interesați de acest domeniu. Craterul Holden s-a format probabil după un impact cu asteroizi, când materialul aruncat în urma impactului a căzut înapoi la suprafața planetei și a umplut valea Holden.

Oamenii de știință cred că craterul în sine s-a format după dispariția apei pe Marte.  Datorită importanței sale geologice și potențialului de a ascunde dovezi ale vieții, craterul Holden a fost selectat ca loc de aterizare pentru roverele Curiosity și Perseverance. Mars Express, o cameră care imaginează suprafața lui Marte și atmosfera planetei din 2003, se asigură acum că zona este bine investigată. 


Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel