Un studiu norvegian dezvăluie impactul alimentației asupra speranței noastre de viață. Și dezvăluie cum să câștigi 10 ani!
Dacă există un lucru prețios pentru muritorii de rând, acela este speranța de viață. În absența unei rețete miraculoase, specialiștii recomandă metode capabile să ne prelungească viața și să trăim în condiții de sănătate bună. Iar una dintre cele mai importante baze în acest sens este alimentația. Un studiu norvegian recent a confirmat importanța dietei pentru sănătate. Publicată în revista medicală Plos Medicine, lucrarea de cercetare dezvăluie cum se pot câștiga 10 ani de speranță de viață.
Ideea este de a mânca mai multe alimente pe bază de plante comparativ cu dieta occidentală tradițională, în care consumul de carne, produse lactate și alimente procesate este mai mare. Potrivit studiului, urmând instrucțiunile, bărbații ar putea trăi mia mult cu 13 ani. Cercetătorii au ajuns la această constatare analizând diferitele cauze de îmbolnăvire și deces în 204 țări diferite. Rezultatele au fost coroborate cu o analiză a impactului anumitor familii de alimente asupra sănătății.
Linte, fasole...
Leguminoasele - linte, fasole boabe, mazăre, fasole - dacă sunt consumate în cantități mai mari, ar putea adăuga puțin peste doi ani de viață. Și nu trebuie consumate decât 200 de grame pe zi. Același număr de ani pot fi câștigați dacă se consumă 200 de grame de cereale integrale pe zi - orez brun, paste sau pâine integrală, alimente care, dacă nu fac deja parte din rutina alimentară, trebuie introduse treptat în meniul zilnic. De ce? Pentru că au conținut mai ridicat de fibre. De asemnea, vă puteți prelungi viață cu încă doi ani, dacă includeți în alimentația de zi cu zi 25 de grame de nuci, migdale, fistic.
Fără carne roșie
Eliminarea consumului de carne roșie sau procesată are darul de a prelungi speranța de viață cu încă un an și jumătate. Mâncați, în schim, pește, care este mult mai benefic. Și, subliniază studiul norvegian, fără băuturi zaharoase, dar cu multe fructe și legume, cam 400 de grame zilnic.
Specialiștii norvegieni subliniază, totodată, faptul că este de preferat ca acest stil de viață să devină o obișnuită în jurul vârstei de 20 de ani. Din fericire însă, nu este niciodată prea târziu. Studiul arată că o persoană care își schimbă dieta la vârsta de 50 de ani și nu are probleme grave de sănătate, mai poate câștiga un bonus de 8 ani bonus.