Cercetătorii au descoperit câteva morminte necunoscute.
În timpul investigațiilor arheologice privind reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris, cercetătorii au descoperit câteva morminte necunoscute anterior. Descoperirile sunt de o „calitate științifică remarcabilă”, a declarat luni Ministerul francez al Culturii.
Mormintele au fost descoperite la nivelul trecerii unde se încrucișează naosul și transeptul catedralei. Lângă morminte, arheologii au descoperit o „groapă” sub actuala pardoseală a catedralei, în care „au fost îngropate sculpturi multicolore”.
Acestea fac parte din vechiul paravan din Notre-Dame, care a fost construit în jurul anului 1230 și distrus la începutul secolului al XVIII-lea.
Printre morminte se află un sarcofag de plumb în care se crede că a fost îngropat un „înalt demnitar din secolul al XIV-lea”.
Săpăturile au adus de asemenea la lumină, imediat sub nivelul actual al podelei catedralei, "existenţa unei fose în care au fost îngropate elemente sculptate policrome identificate ca aparţinând fostului paravan (tribună ce formează un gard de piatră sau lemn şi desparte corul liturgic de naos, n.a.) al Notre-Dame, construit în jurul anului 1230 şi distrus la începutul secolului al XVIII-lea".
În timpul lucrărilor, la jumătatea secolului al XIX-lea, Viollet-Le-Duc, proiectantul fleşei, a găsit alte fragmente din acest paravan, expuse în prezent la Muzeul Luvru.