Vara de la scufundarea picioarelor în piscină, până la turnarea unei băuturi reci cu gheață, încercăm aproape orice metodă atunci când simțim că ne topim de căldură. Există o mulțime de metode încercate de a ne răcori, dar să ne facem băuturi calde cu siguranță nu este una dintre ele.
Dar s-ar putea să fi auzit ca să bei o ceașcă fierbinte de ceai sau ceva asemănător ar putea fi de fapt cel mai bun mod de a te răcori. Și nu este doar un mit.
Sigur că o băutură fierbinte este probabil ultimul lucru care îți place într-o zi toridă, dar explicația despre modul în care o băutură fierbinte te poate menține rece are de fapt un sens total.
Totul are de-a face cu transpirația pe care o vezi. Aici vine partea științifică. Se dovedește consumul unei băuturi fierbinți crește încărcătura termică a corpului și organismul răspunde la aceasta prin transpirație.
Acest lucru se întâmplă deoarece în momentul în care lichidul fierbinte intră în contact cu receptorii de temperatură ai corpului, creierul îi spune corpului să producă mai multă transpirație care se răcește apoi la suprafața pielii, reducând senzația că suntem prea calzi și, în cele din urmă, ne simțim răcoriți.
Ollie Jay, cercetător la Școala de Cinetică Umană a Universității din Ottawa, în 2012, a efectuat o serie de experimente pentru a analiza efectul pe care îl poate avea o băutură fierbinte asupra temperaturii generale a corpului. Împreună cu cercetătorii săi au descoperit că a bea o băutură fierbinte sau echivalentă te poate răci, deoarece are ca rezultat „o cantitate mai mică de căldură stocată în corpul tău”.
Merită remarcat că trucul băuturii fierbinți/corp rece nu va funcționa în toate situațiile. Dacă bei o băutură fierbinte într-un mediu în care transpirația nu se va evapora, de exemplu dacă ești undeva cu adevărat umed, trucul cu băutura fierbinte poate să nu aibă același efect.
De asemenea, să bei o ceașcă fierbinte în timp ce porți bluze cu mâneci lungi este probabil să nu funcționeze, pentru că transpirația trebuie să se evapore, iar reducerea temperaturii cauzată de transpirație trebuie să depășească creșterea temperaturii cauzată de consumul unei băuturi fierbinți.
„Într-o zi foarte fierbinte și umedă, dacă purtați multă îmbrăcăminte sau dacă transpirați atât de mult încât începe să picure pe pământ și nu se evaporă de pe suprafața pielii, atunci nu beți băuturi fierbinți deoarece este un lucru rău”, a declarat Jay pentru Smithsonian Magazine la acea vreme.