O centenară, fostă membră a mișcării de rezistență franceză împotriva nazismului, va purta flacăra olimpică

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
FOTO: Freepik @inkdrop
FOTO: Freepik @inkdrop

”Femeia din umbră”, cum era cunoscută Melanie Berger-Volle, a fost aleasă să poarte flacăra olimpică ăn zona departamentului Loire.

Melanie Berger-Volle, ”femeia din umbră” din timpul celui de-al Doilea Război, ajunsă la vârsta de 102 ani, va purta flacăra olimpică pe cât îi va posibil, în ciuda condiției sale fizice fragile, în numele prieteniei dintre popoare, o valoare pe care a apărat-o în timpul rezistenței franceze împotriva nazismului, informează AFP, citat de Agerpres.

Centenara, cunoscută sub numele de ”femeia din umbră” în timpul ocupației Franței de către Germania nazistă în al Doilea Război Mondial, a fost aleasă de departamentul Loire și de primăria din Saint-Etienne pentru a fi unul din purtătorii torței olimpice în această etapă, pe 22 iunie, înaintea Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august) și Paralimpice (28 august-8 septembrie) de la Paris.

Deși greutatea torței o neliniștește puțin, ea nu și-a pus problema să refuze această ocazie: ”Întotdeauna am iubit sportul”, a explicat femeia care își menține vivacitatea și care, până cu puțin timp în urmă, practica o oră de marș zilnic.

Melanie Berger-Volle și legătura cu sportul și Jocurile Olimpice

Bunică a gimnastei Emilie Volle, care a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996, ea va fi un simbol pentru femei, care ”s-au luptat pentru a face sport la fel ca bărbații”.

”Idealul meu a fost mereu să unesc lumea, iar Olimpiadele sunt un moment formidabil pentru a face cunoștință cu alți oameni”.

Născută în Austria în 1921 dintr-o familie de evrei, Melanie Berger a început să militeze într-un grup de extremă stânga. După anexarea Austriei de către Germania nazistă în 1938, ea a părăsit țara, a trecut în Belgia și a venit în Franța, la Paris în 1939.

Când Franța a intrat în război, toți austriecii au fost percepuți drept inamici și autoritățile i-au îmbarcat în trenuri ducându-i în lagăre de concentrare. Ea a devenit ulterior un membru al rezistenței împotriva Reich-ului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel