Arheologii au descoperit o mumie acoperită cu aur, veche de peste 4.300 de ani. Ar putea fi una dintre cele mai vechi și mai bine conservate mumii din Egipt, excepţie făcând cele din Valea Regilor.
Mumia acoperită cu foițe din aur aparține unui bărbat pe nume Hekashepes și a fost descoperită joi într-un puț de 15 metri, săpat într-o necropolă la sud de Cairo, Saqqara, unde s-au găsit alte trei morminte, relatează BBC. Arheologii cred că cea mai mare dintre mumiile care au fost dezgropate aparține unui om numit Khnumdjedef – mare preot, inspector și supraveghetor al nobililor.
O altă mumie aparține unui bărbat, Meri, un înalt oficial al palatului. Acesta avea funcția de „paznic secret” și îndeplinea ritualuri religioase speciale. A treia mumie găsită este a unui judecător și scriitor pe nume Fetek. În sarcofagul lui se afla și o colecție de statui, cea mai mare descoperită până acum în această zonă. Mai multe obiecte, inclusiv ceramică, au fost descoperite în morminte. Arheologul Zahi Hawass, fostul ministru egiptean al Antichităților, a declarat că toate mumiile provin din secolele 25 și 22 î.Hr. „Această descoperire este foarte importantă fiindcă face legătura între regi și oamenii care trăiau lângă ei”, a spus Ali Abu Deshish, un alt arheolog care a participat la săpături.
Descoperirea survine la doar o zi după ce experții din orașul sudic egiptean Luxor au dat de urmele unui întreg complex rezidențial de pe vremea romanilor, datând din al doilea și al treilea secol î.Hr. Arheologii au descoperit clădiri de locuințe, turnuri și ceea ce ei numesc „ateliere de fierărit” care conțineau ceramică, unelte și monede romane.