O nouă terapie pentru o tumoră rară primeşte undă verde în UE

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Prima terapie celulară pentru un cancer rar, aprobată în UE.

 

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării Ebvallo, o nouă terapie pentru pacienţii cu o tumoră hematologică rară, a anunţat într-un comunicat laboratorul francez Pierre Fabre, care va comercializa produsul.

Ebvallo este destinat pacienţilor cu "LPT EBV+", o tumoră malignă hematologică, acută şi care pune viaţa în pericol, care poate apărea după un transplant, informează Agerpres.

Această autorizaţie este prima aprobare la nivel mondial a unei imunoterapii cu limfocite T (celulele esenţiale ale sistemului imunitar) folosind celule de la un donator, susţine Pierre Fabre, care va direcţiona activităţile de comercializare şi distribuţie în Europa pentru acest tratament, dezvoltat de laboratorul american Atara Biotherapeutics.

Această decizie "reprezintă un progres medical major pentru pacienţii cu nevoi medicale semnificative", a declarat Pascal Touchon, CEO al Atara.

Ebvallo a primit denumirea de medicament orfan în Europa. Această denumire este rezervată medicamentelor destinate tratamentului bolilor rare (care afectează nu mai mult de cinci din 10.000 de persoane în UE), care provoacă o ameninţare la adresa vieţii sau dizabilităţi cronic.

Sindromul LPT EBV+ reprezintă o formă rară de cancer, dar cu risc mare de deces, ce apare ulterior unui transplant (de celule hematopoietice sau de organe solide), atunci când activitatea celulelor T este compromisă din cauza imunosupresiei.

Potrivit 360 Medical, medicamentul este destinat tratamentului pacienţilor cu sindromul limfoproliferativ post-transplant asociat infecției cu virusul Epstein-Barr (LPT EBV+), o tumoră malignă hematologică acută, care pune viaţa în pericol și care poate apărea după un transplant.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel