O poveste cu adevărat remarcabilă! Un tablou pictat de Van Gogh, cunoscut sub numele de "Grădina Parsonage de la Nuenen primăvara," care a fost furat dintr-un muzeu olandez acum trei ani și jumătate, a trecut prin mâinile unor infractori ca un cartof fierbinte.
Arthur Brand, un detectiv de artă faimos pentru abilitatea sa de a recupera opere de artă furate, a dezvăluit că hoții s-au temut de blestemul care părea să însoțească această operă de artă.
„Știam că pictura va trece dintr-o mână în alta în lumea criminală, dar că nimeni nu voia cu adevărat să o atingă, pentru că nu valorează nimic”, a spus Brand, supranumit „Indiana Jones al lumii artei”, citat de publicația britanică The Guardian. Opera de artă estimată la 3-6 milioane de euro, realizată în 1884, nu a făcut altceva decât să le creeze probleme.
„Așa că era puțin blestemat”, a adăugat detectivul. Acesta a fost motivul pentru care, zilele trecute, s-a trezit cu un musafir neașteptat la ușa apartamentului său din Amsterdam. Potrivit lui Arthur Brand, individul respectiv a venit cu o sacoșă albastră în mână. În ea se afla tabloul furat în 2020. Van Gogh se întorsese acasă. Așa s-a încheiat o căutare de trei ani și jumătate. Din micul muzeu Singer Laren din Țările de Jos, care împrumutase tabloul și care era închis din cauza pandemiei de coronavirus, opera de artă a fost furată în primele ore ale zilei de 30 martie 2020.
Interlopii au vrut să scape de el
Nils M, individul responsabil de furtul tabloului, și Peter Roy K, interlopul care a dat ordinul furtului, au fost încarcerați. Cu toate acestea, tabloul lui Van Gogh rămâne dispărut. Această operă de artă a reprezentat o provocare serioasă pentru lumea infracțională. Bărbatul care, în cele din urmă, a predat tabloul, nu avea nicio legătură cu hoții și a rugat pe Arthur Brand să nu implice poliția. El dorea doar să scape de această povară. Totuși, de ce s-a dovedit tabloul lui Van Gogh a fi o ghinionată "moștenire"? Ei bine, pentru că nu s-a găsit niciun cumpărător dispus să-l achiziționeze de pe piața neagră și să-l expună în public. Este, totuși, vorba de o creație semnată Van Gogh, iar colecționarii adesea doresc să-și etaleze achizițiile, nu să le ascundă într-un loc izolat.