O premieră! Amendă pentru abandonarea deșeurilor în spațiu

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Un satelit
Un satelit

Poluarea spațială îi îngrijorează tot mai mult pe oamenii de știință, care se tem pentru siguranța astronauților și buna desfășurare a viitoarelor misiuni. Pentru prima dată, o companie de telecomunicații trebuie să plătească o amendă pentru abandonarea unuia dintre sateliții lor la finalul misiunii, pe o orbită nerezervată deșeurilor.

Pentru prima dată de la începutul cuceririi spațiului, în 1957, odată cu plasarea pe orbită a aparatului sovietic Sputnik-1, o companie este nevoită să plătească o amendă pentru a abandonat unul dintre sateliții ei la încheierea misiunii. 

Într-adevăr, compania americană de telecomunicații, Dish Network, este sancționată de Comisia Americană de Comunicații (FFC) pentru că a abandonat un satelit (Echostar-7) pe orbită. Ea trebuie să plătească 150.000 de dolari, dispozitivul lăsat să plutească reprezintă un pericol pentru alte obiecte orbitale în funcțiune. Penalizare ce confirmă  intrarea în vigoare a unor reguli foarte stricte, deoarece mizele sunt mari.

De exemplu, legea cere companiilor care dețin sateliți să-i propulseze pe „orbita cimitirului” (situată la 300 de kilometri de orbita inițială) atunci când se învechesc și sunt scoase din uz, pentru a nu provoca coliziuni cu alți sateliți.din aceeași zonă. Orbita în cauză este cea ”găzduiește” majoritatea sateliților și se află la o altitudine de 35.789 km. 

„Compania Dish Network s-a angajat să-și trimită satelitul pe orbita aflată la 300 de kilometri de cea operațională atunci când se află la finalul misiunii”, indică FFC într-un comunicat de presă. Încălcarea acestei promisiuni făcută în 2002 de companie a fost descoperită de FFC în urma unei anchete. Chiar dacă aceste legi sunt publicate, „este o premieră în aplicarea regulilor privind deșeurile spațiale, iar drept urmare, comisia și-a intensificat politica de gestionare a încheierii misiunilor satelitare”, precizează FFC. Această înăsprire a sancțiunilor și legilor urmărește să protejeze puținul spațiu nepoluat și să oblige marile companii să fie mai vigilente în ceea ce privește gestionarea sfârșitului de misiune a sateliților.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel