O scrisoare a lui Franz Kafka, în care mărturisește că nu mai poate scrie, scoasă la licitație la 100 de ani de la moartea sa

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

O scrisoare de la Franz Kafka în care îi spune unui prieten că nu mai poate scrie este oferită la licitație la 100 de ani de la moartea sa, cu o estimare de până la 114.000 de dolari, scrie Reuters.

Kafka, unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX, cunoscut pentru opere precum „Procesul” și „Metamorfoza”, a scris scrisoarea către poetul și editorul austriac Albert Ehrenstein, ca răspuns la o solicitare de a contribui la revista literară „Die Gefährten”.

În scrisoarea de o pagină, scrisă în germană și semnată doar „Kafka”, romancierul născut la Praga spune că nu a scris nimic de trei ani. Se crede că a fost scrisă în jurul lunilor aprilie-iunie 1920, dintr-un sanatoriu din Merano, nordul Italiei, conform casei de licitații Sotheby's. Kafka a fost diagnosticat cu tuberculoză în 1917, lucru pe care nu-l menționează în scrisoare.

„Când grijile au pătruns într-un anumit strat al existenței interioare, scrisul și plângerea evident încetează, de fapt, rezistența mea nu a fost prea puternică,” a scris Kafka, conform unei traduceri.

Sotheby's oferă scrisoarea în vânzarea sa „Books, Manuscripts and Music from Medieval to Modern”, care se desfășoară între 26 iunie și 11 iulie, cu o estimare de preț de 70.000 - 90.000 de lire sterline (88.445 - 113.715 dolari).

„Este o scrisoare foarte emoționantă, scrisă spre sfârșitul vieții sale, în care își exprimă disperarea de a mai putea scrie și sentimentele sale de... de blocaj creativ,” a declarat Gabriel Heaton, specialist în cărți și manuscrise la Sotheby's, pentru Reuters.

„Este fizic foarte, foarte slab și începe, totuși, această corespondență foarte intensă cu Milena (Pollakova-Jesenska), această mare iubire a ultimilor săi ani, care ar stimula o creativitate reînnoită. Deci, deși este aici în disperare, este de fapt pe punctul de a avea un ultim episod de scriere minunată, minunată.”

Kafka a continuat să scrie „Castelul” și „Un artist al foamei”. A murit pe 3 iunie 1924, la vârsta de 40 de ani.

Ehrenstein a trimis în cele din urmă scrisoarea artistei Dolly Perutz. Scrisoarea este vândută împreună cu plicul folosit de Ehrenstein.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel