Un eveniment astral s-ar putea petrece în curând în apropierea planetei Pământ. Ne va afecta?
Betelgeuse, cea de a zecea cea mai luminoasă stea vizibilă pe cer și una din cele mai luminoase din constelația Orion, tocmai a devenit cu 50% mai strălucitoare. Ce înseamnă asta? Că am putea asista la producerea unei supernove în orice moment, afirmă un grup de cercetători japonezi de la Universitatea Tohoku. Iar odată cu supernova vor veni şi schimbări, unele majore.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că iminența exploziei este principala explicație pentru care Betelgeuse a sporit atât de mult în luminozitate, după cum se arată într-un raport publicat de arXiv. Se speculează că Betelgeuse își trăiește ultimele clipe. Din calculele specialiștilor, încă de acum circa 8 – 8,5 milioane de ani steaua ar fi devenit o gigantă roșie, semn că ar fi epuizat deja aproape tot combustibilul de care dispunea.
Concret, prin intermediul fuziunii nucleare, hidrogenul a fost tranformat în heliu, fapt care a dus la răcirea treptată a stelei. Pe măsură ce heliul este transformat în elemente grele, așa cum este carbonul, apoi din ce în ce mai grele, steaua va deveni o supernovă, ceea ce corespunde cu sfârșitul existenței sale. Dacă se dovedește că toate calculele lor sunt exacte, Betelgeuse va exploda sub forma unei supernove în maxim un deceniu.
Pe de altă parte, sunt voci care susţin că Betelgeuse poate exploda și mâine, în timp ce alții spun că e mai probabil să se întâmple peste 1.000 sau chiar 10.000 de ani.