Oamenii pot infecta cu COVID-19 câinii și pisicile, dar și animale sălbatice precum căprioarele. STUDII

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Oamenii pot infecta câinii, pisicile dar și căprioarele cu COVID-19. Foto colaj: Pixabay
Oamenii pot infecta câinii, pisicile dar și căprioarele cu COVID-19. Foto colaj: Pixabay

Pandemia COVID-19 afectează nu doar oamenii ci și animalele. Două studii publicate recent, unul săptămâna aceasta, cel de-al doilea, săptămâna trecută, arată că atât animalele de companie – câinii și pisicile-, cât și animalele sălbatice, precum căprioarele, pot fi infectate cu SARS CoV-2. 

Conform experților de la Centrele americane pentru supravegherea bolilor transmisibile (CDC), pe baza informațiilor disponibile în acest moment, riscul ca animalele să răspândească SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, la oameni, este considerat a fi scăzut, dar știm că se poate răspândi de la oameni la animale în anumite situații, mai ales în timpul contactului apropiat.

„Persoanele cu COVID-19 suspectată sau confirmată ar trebui să evite contactul cu animalele, inclusiv animalele de companie, animalele și animalele sălbatice”, notează experții CDC (link direct sursa informațiilor).

Câinii și pisicile, infectați cu varianta britanică

Un studiu publicat săptămâna trecută în jurnalul Veterinary Record (link direct studiu), arată că animalele de companie pot fi infectate cu o variantă a periculoasă a SARS-CoV-2, care a fost detectată pentru prima dată în sud-estul Angliei, și care a fost denumită varianta britanică sau tulpina B.1.1.7. Această variantă a depășit rapid, ca răspândire, celelalte variante preexistente (care au circulat în Anglia) datorită transmisibilității și infecțiozității sale crescute.

Studiul în cauză notează cazurile a două pisici și un câine, care au fost pozitivi la testul RT-PCR, în timp ce alte două pisici și un câine au prezentat anticorpi la două până la șase săptămâni după ce au dezvoltat semne de boală cardiacă (miocardită). 

Mulți dintre proprietarii acestor animale de companie au dezvoltat, la rândul lor, simptome respiratorii cu câteva săptămâni înainte ca animalele lor de companie să se îmbolnăvească și au fost, de asemenea, pozitivi la testele RT-PCR pentru COVID-19.

Toate aceste animale de companie incluse în studiu au avut un debut acut de boli cardiace, inclusiv miocardită severă (inflamația mușchiului inimii).

 „Studiul nostru raportează, de fapt, primele cazuri de pisici și câini afectați de varianta alfa a COVID-19 și evidențiază, mai mult ca niciodată, riscul ca animalele de companie să se infecteze cu SARS-CoV-2 de la proprietarii lor”, a declarat dr Luca Ferasin, de la Centrul de Referire Veterinară Ralph, din Marea Britanie, autorul principal al studiului.

„Am raportat, de asemenea, manifestările clinice atipice caracterizate prin anomalii cardiace severe, ceea ce este de fapt o complicație bine-cunoscută la persoanele afectate de COVID-19, dar nu a fost descrisă niciodată la animalele de companie înainte de studiul nostru. Cu toate acestea, infecția COVID-19 la animalele de companie rămâne o afecțiune relativ rară și, pe baza observațiilor noastre, se pare că transmiterea are loc de la oameni la animale de companie, mai degrabă decât invers”, a mai arătat cercetătorul.

Căprioarele infectate de oameni

Aproximativ 80% dintre căprioarele din Iowa testate între sfârșitul lunii noiembrie 2020 și începutul lunii ianuarie 2021 au fost infectate cu coronavirusul pandemic (SARS CoV-2), a anunțat The New York Times. 

Primul semn de infecție COVID-19 la căprioarele din Iowa a apărut pe 28 septembrie 2020, iar până în decembrie aproximativ 80% din probe erau pozitive. 

La căprioare au fost detectate mutații și variante cu modele similare celor de la oamenii infectați cu COVID-19 din statul american, sugerând că aceștia sunt, în multe cazuri, sursa infecției animalelor sălbatice. 

Cercetătorii au emis ipoteza că animalele ar fi putut lua virusul de la oamenii care le hrănesc în curțile lor sau dacă ling chiștoacele ori tutunul de mestecat lăsat în urmă de vânătorii infectați. 

Oamenii de știință cred că creșterea rapidă a prevalenței infecțiilor în rândul căprioarelor este dovada faptului că cerbii își transmit SARS-CoV-2 unul la altul. Studiul a fost postat pe bioRxiv (link direct studiu), o bază de date cu cercetări publicate înainte de a fi analizate de alți experți și publicate în jurnale de specialitate. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel