Obiceiurile nocturne care vă pot distruge sistemul imunitar

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Yuris Alhumaydy
Sursa foto: unsplash, autor Yuris Alhumaydy

Faptul că am trecut printr-o pandemie globală ne-a făcut pe mulți dintre noi să apreciem mai bine importanța sistemului nostru imunitar. Cu toate acestea, mult prea mulți dintre noi încă adoptă obiceiuri nesănătoase care afectează apărarea organismului nostru. Facem acest lucru, în parte, pentru că oamenii de știință încă mai află toate modurile în care sunt legate stilul nostru de viață și sistemul imunitar - și până de curând, este corect să spunem că majoritatea dintre noi pur și simplu nu știam mai bine.

Acum, noi cercetări scot la iveală modul în care un obicei nocturn ar putea să vă distrugă sistemul imunitar și să vă expună la un risc crescut de apariție a unei serii de afecțiuni grave de sănătate. Citiți mai departe pentru a afla care este un obicei nesănătos care ar putea să vă distrugă sistemul imunitar și de ce dacă îl faceți des ar putea duce la o probabilitate mai mare de boli de inimă, demență și multe altele.

Un sistem imunitar robust este esențial pentru sănătatea dumneavoastră

Un sistem imunitar robust și sănătos ajută organismul dumneavoastră să se protejeze de boli. Fără el, sunteți mult mai vulnerabil la boli și infecții, inclusiv la orice, de la virusurile de răceală și gripă până la afecțiuni cronice mai grave.

"Sistemele noastre imunitare sunt complexe și influențate de mulți factori", explică Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). "Vaccinurile creează imunitate împotriva unor boli specifice. Unele modalități suplimentare prin care vă puteți întări sistemul imunitar sunt: să mâncați bine, să fiți activi din punct de vedere fizic, să vă mențineți o greutate sănătoasă, să dormiți suficient, să nu fumați și să evitați consumul excesiv de alcool."

Dormitul prea puțin noaptea îți poate ruina sistemul imunitar

Un somn bun vă lasă un sentiment de odihnă și de refacere - dar beneficiile sunt mult mai profunde decât atât. Un nou studiu publicat în Journal of Experimental Medicine a împărtășit date provenite atât de la oameni, cât și de la teste pe animale, care au determinat că dacă nu dormiți suficient timp de doar șase săptămâni, puteți să vă distrugeți sistemul imunitar.

În cadrul studiului la om, cercetătorii au adunat un grup de 14 voluntari adulți sănătoși, care obișnuiau să doarmă opt ore pe noapte, cât se recomandă. După ce le-au prelevat probe de control din sânge, aceștia au scurtat somnul subiecților cu 90 de minute pe noapte pentru perioada de șase săptămâni de studiu, apoi au prelevat din nou o a doua probă de sânge pentru comparație.

"La subiecții care fuseseră supuși la restricționarea somnului, numărul de celule imune care circulau în sânge era mai mare. Aceste celule sunt actori-cheie în inflamație", a declarat pentru NBC News coautorul studiului, Filip Swirski, directorul Institutului de Cercetare Cardiovasculară de la Icahn Mount Sinai din New York.  "Mesajul cheie al acestui studiu este că somnul diminuează inflamația și pierderea somnului crește inflamația".

Pierderea somnului vă poate face mai vulnerabil la afecțiuni grave

Atunci când sistemul imunitar este compromis, sunteți mai vulnerabil la o gamă largă de afecțiuni, spune Kristen Knutson, profesor asociat la Centrul pentru medicina circadiană și a somnului de la Școala de medicină Feinberg din cadrul Northwestern Feinberg School of Medicine. "Acesta joacă un rol important într-o mulțime de alte afecțiuni de sănătate", a declarat ea pentru NBC News. "Orice lucru care afectează sistemul imunitar poate avea efecte de anvergură".

Pe lângă faptul că vă face mai susceptibili la bolile infecțioase, lipsa cronică de somn poate crește, de asemenea, riscul de tulburări inflamatorii, inclusiv septicemie, boli de inimă, boala Alzheimer și alte forme de demență.

Efectele par să fie de lungă durată, deși schimbarea obiceiurilor de somn poate ajuta

Pe lângă faptul că au observat o creștere a numărului de celule imune după perioada de studiu de șase săptămâni, ceea ce sugerează un răspuns imunitar inflamator, cercetătorii au observat, de asemenea, că celulele stem - care vor deveni celule imune - au prezentat și modificări funcționale care s-au agravat cu fiecare nou episod de somn deficitar.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă aceste efecte ale somnului deficitar sunt permanente sau dacă celulele stem se pot recupera mai complet în decursul a luni sau ani. Cu toate acestea, experții spun că o concluzie este clară: obținerea unui somn adecvat în mod constant este crucială pentru sănătatea dumneavoastră. "Nu poți să te extenuezi în timpul săptămânii și să te recuperezi în weekend", a spus Knutsen, potrivit bestlife.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel