Octavian Jurma estimează că numărul infectărilor va reîncepe să crească din decembrie

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.796 de cazuri noi și 231 de decese, România având două săptămâni cu mai puțin de 5.000 de cazuri pe zi. 

Un tablou care pare liniștitor, dar nu este așa, iar medicul Octavian Jurma explică de ce.

 

În ultimele 10 zile, situația epidemiologică s-ar părea că este într-o zonă de platou, cu o medie zilnică de aproximativ 2.700 de infectări și 250 de decese.

De asemenea, rata de pozitivare rămâne la o medie de aproximativ 7%, dar numărul testelor rămâne scăzut, cu o medie de 2.300 de teste /1 milion de locuitori.

Medicul Octavian Jurma estimează că în România numărul infectărilor va crește ușor în decembrie, iar valul 5 al pandemiei va începe în februarie.

„În opinia mea, scenariul curent cel mai probabil pentru România rămâne (...) un platou relativ înalt cu profil ascendent, urmat de debutul unui nou val (valul 5) în februarie-martie, după modelul valului 3”, a explicat Octavian Jurma.

Testare scăzută - Situația este mai gravă decât o arată statisticile

Specialistul mai susține că orice prognoză în România este mult îngreunată de „raportarea incompletă a datelor rezultate din secvențiere și de inhibarea testării”.

„România are acum o rată de testare zilnică de doar 2,500 teste per milion de locuitori în plin val 4-Delta. În vara testăm pe jumătate, sub 1,250 de teste pe zi per 1 milion locuitori…. Situația din România acum, chiar dacă suntem incontestabil într-o fază rapid descendentă a valului 4, este mai gravă decât în multe din țările care iau la incidențe de la 1 sau 3 la mie măsuri de neconceput pentru autoritățile de la noi la 20 la mie”, a precizat Jurma, notează mediafax.

Citește și: Avertisment: Europa ar putea înregistra încă 700.000 de decese până în martie

Potrivit statisticii de miercuri, în 24 de ore, în România au fost efectuate 47.142 de teste, din care 15.939 de teste RT-PCR și 31.203 de teste rapide antigenice (grad de pozitivare de 5,93%).

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel