Omicron e mai contagioasă, dar simptomele sunt mai ușoare. UK crește nivelul de alertă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social
Coronavirus. INSP a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti care confirmă prezenţa noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud
Coronavirus. INSP a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti care confirmă prezenţa noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud

Varianta Omicron se răspândeşte mai repede şi vaccinurile sunt probabil mai puţin eficiente spune OMS.

Responsabili din domeniul sănătăţii în Regatul Unit au anunţat duminică o creştere a nivelului de alertă pentru Covid din cauza unei ''creşteri rapide'' a cazurilor de infectare cu varianta Omicron.

Varianta Omicron a noului coronavirus pare să se răspândească mai repede decât Delta, provocând simptome mai puţin severe şi făcând vaccinurile mai puţin eficiente, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază totuşi că datele ştiinţifice sunt în continuare extrem de fragmentate, informează AFP.

Londra a decis să crească nivelul de alertă de la trei la patru, fiind al doilea cel mai înalt nivel şi indică faptul că transmiterea este mare şi presiunea asupra serviciilor de sănătate este generalizată şi semnificativă sau în creştere.

Delta, încă dominantă

Potrivit OMS, varianta Omicron pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care continuă să provoace majoritatea cazurilor de infectare pe plan mondial. Acea răspândire mai rapidă a variantei Omicron a fost constatată nu doar în Africa de Sud, unde Delta este mai puţin prevalentă, ci şi în Marea Britanie, unde această variantă este dominantă.

Experţii de la OMS nu ştiu pentru moment - din cauza lipsei de date suficiente - dacă rata mare de răspândire în populaţii cu imunitate ridicată provine din faptul că Omicron "evită imunitatea, profită de o transmisibilitate mai mare inerentă sau este vorba despre o combinaţie între cei doi factori".

OMS prevede că este "probabil ca Omicron să depăşească Delta în zonele în care există transmitere comunitară".

Datele ştiinţifice nu sunt încă suficiente pentru a stabili gradul de gravitate al bolii provocate de Omicron, deşi, pentru moment, simptomele par să fie "uşoare şi moderate" atât în Africa australă, unde această variantă a fost detectată pentru prima dată, cât şi în Europa.

În ceea ce priveşte vaccinurile anti-COVID-19, puţinele date disponibile, precum şi profilul genetic al variantei Omicron, îi fac pe oamenii de ştiinţă să bănuiască "o scădere a eficienţei" în privinţa protecţiei oferite împotriva "infectării şi transmiterii" virusului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel