Numărul noilor cazuri raportate de variola maimuţei a scăzut în ultima săptămână la nivel global, au anunţat joi reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În săptămâna 15-21 august au fost raportate cu 21% mai puţine cazuri decât în săptămâna precedentă, au precizat experţii de la OMS.
În cele patru săptămâni anterioare intervalului menţionat, numărul de cazuri urmase o tendinţă de creştere, potrivit Agerpres.
"Această situaţie ar putea să reflecte primele semnale ce atestă scăderea cazurilor în regiunea Europa, însă acest aspect va trebui să fie confirmat ulterior", au anunţat joi, de la Geneva, reprezentanţii OMS.
Regiunea Europa din cadrul OMS include 53 de ţări - statele din Uniunea Europeană, cărora li se adaugă şi alte ţări, precum Turcia, Turkmenistan, Rusia şi Israel.
În schimb, în regiunile America de Nord şi America de Sud, numărul cazurilor de variola maimuţei a continuat să crească. La nivel mondial, 5.907 cazuri au fost raportate în ultima săptămână, în comparaţie cu cele 7.477 de cazuri confirmate în săptămâna precedentă.
În total, 41.600 de cazuri şi 12 decese au fost raportate către OMS de 96 de ţări de la începutul acestui an.
Germania se află în topul primelor patru ţări din lume cu cele mai multe cazuri, fiind depăşită de Statele Unite (cu peste 14.000 de cazuri), Spania şi Brazilia.
Citește și:
Epidemia de variolă a maimuţei poate fi „eliminată” în SUA, a declarat Casa Albă.
Epidemia de variolă a maimuţei poate fi 'eliminată' în SUA datorită unui mare număr de vaccinuri şi teste de depistare disponibile, a declarat Casa Albă duminică, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, relatează AFP.
„Planul este de a elimina virusul din SUA. Putem să o facem”, a declarat în emisiunea 'Face The Nation' de la CBS News, coordonatorul grupului de lucru de la Casa Albă pentru combaterea epidemiei de coronavirus, Ashish Jha.
„Noi am acţionat rapid', a asigurat el, răspunzând criticilor care evocau o reacţie prea tardivă din partea autorităţilor sanitare după semnalarea primelor cazuri în luna mai, înainte de propagarea virusului.
Potrivit evidenţei Centrelor de prevenţie şi de luptă împotriva maladiilor (CDC) în 22 iulie, 2.890 de cazuri au fost depistate până în prezent în SUA.
Variola maimuţei se caracterizează prin febră, erupţii cutanate şi vindecare în general spontană, dar maladia poate provoca dureri mari. Oraşul New York, unde s-au înregistrat aproape 800 de cazuri, a protestat împotriva lipsei vaccinurilor, iar un ales democrat în Camera Reprezentanţilor, Adam Schiff, a susţinut că guvernul federal „nu este la înălţimea ripostei necesare”.