Oraşul suedez Malmö, gazda concursului muzical Eurovision din acest an, în luna mai, aşteaptă vizitatori din 80 de ţări pentru eveniment, dar se pregăteşte şi pentru posibile tulburări în marja concursului, au declarat joi oficiali ai oraşului, informează Reuters.
Competiţia muzicală anuală, cea mai mare de acest gen din lume, se prezintă ca un eveniment apolitic. Cu toate acestea, contextul politic global adesea contează, iar în acest an Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatoarea concursului, a rezistat apelurilor de a exclude Israelul din cauza ofensivei sale în Fâşia Gaza.
"În prezent, conform informaţiilor pe care le avem de la partenerii noştri, nu există o ameninţare directă la adresa Eurovision", a declarat directorul responsabil cu siguranţa din Malmö, Per-Erik Ebbestahl, într-o conferinţă de presă, avertizând însă că "dată fiind situaţia, lucrurile s-ar putea schimba".
Mai multe evenimente culturale din Europa au fost afectate în ultimele luni de proteste şi de boicoturi legate de războiul din Gaza.
Israelul şi-a modificat în această lună propunerea pentru Eurovision excluzând versurile care păreau să se refere la atacul Hamas din 7 octombrie, după ce organizatorii au declarat că vor descalifica concurenţii care nu păstrează spiritul apolitic al evenimentului.
Primarul din Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh, a declarat că deşi mulţi vor vizita oraşul pentru concurs şi pentru festivităţile asociate, mulţi alţii vor dori, de asemenea, să organizeze proteste şi să îşi exprime opiniile politice în legătură cu evenimentul.
"Susţinem dreptul tuturor de a-şi exprima punctele de vedere democratice. Apoi, există întotdeauna un risc ca cineva să folosească atenţia în scopuri mai puţin paşnice sau pentru a perturba şi a lupta", a declarat ea în cadrul conferinţei de presă.
Concursul urmează să aibă loc între 7 şi 11 mai.