De la descoperirea sa în octombrie 2017, "Oumuamua", primul corp identificat vreodată ca provenind din afara sistemului solar, cu o lungime de aproximativ 200 de metri și o lățime de 20 de metri, a fost în atenția presei. Acest lucru se datorează în mare parte traiectoriei sale cel puțin bizare.
”După ce a trecut pe lângă soarele nostru, obiectul a continuat să câștige viteză când ar fi trebuit să încetinească din cauza atracției astrului”, a declarat Steven Desch, astrofizician la Universitatea de Stat din Arizona, în Statele Unite.
O astfel de accelerație negravitațională este uneori observată la comete: pe măsură ce acestea se sublimează din cauza căldurii, o parte din gheața pe care o conțin se pierde, dând stelei un "impuls". Cu toate acestea, tipul de gheață care se întâlnește de obicei pe comete nu corespunde unei astfel de accelerații, notează Science & Vie.
Beneficiile psihologice ale unui animal de companie. Cum contribuie acestea la sănătatea stăpânilor
Steven Desch și colegul său, Alan Jackson, au preluat această ipoteză și au sugerat că Oumuamua ar putea fi un rest de rocă smuls de pe o planetă asemănătoare cu Pluto. "Un astfel de obiect ar fi într-adevăr bogat în gheață de azot și am demonstrat că sublimarea acestui compus corespunde perfect accelerației observate", adaugă cercetătorul.
Aceasta nouă ipoteză dă o lovitură susținătorilor ipotezei conform căreia Oumuamua ar fi pe navă extraterestră...
Obiectul are o viteză de rotație similară cu cea observată la asteroizii Sistemului Solar, mai multe modele valide permițând ca acesta să fie mai alungit decât toate, cu excepția câtorva alte corpuri naturale.
Oumuamua se mișcă atât de repede în raport cu Soarele, încât cel mai probabil are o origine extrasolară.
Oumuamua nu poate fi capturat într-o orbită solară, așa că în cele din urmă va părăsi Sistemul Solar și va relua călătoria prin spațiul interstelar.
Sistemul de origine al lui Oumuamua și timpul petrecut în deplasare printre stele sunt necunoscute.