Paracetamolul te face neînfricat? Un studiu spune că da

Autorul articolului: Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Rezultatele studiului aruncă o nouă lumină asupra paracetamolului
Rezultatele studiului aruncă o nouă lumină asupra paracetamolului

Unul dintre cele mai consumate medicamente și cel mai frecvent luat analgezic la nivel mondial - ar putea face mult mai mult decât să aline durerea de cap, potrivit oamenilor de știință.

Paracetamolul induce și asumarea de riscuri, potrivit unui studiu publicat în 2020 care a măsurat schimbările în comportamentul oamenilor atunci când se află sub influența medicamentului.

"Paracetamolul pare să îi facă pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscante - pur și simplu nu se simt la fel de speriați", a explicat anul trecut Baldwin Way, cercetător de neuroștiințe, de la Universitatea de Stat din Ohio.

Descoperirile se adaugă la o serie de cercetări recente care sugerează că efectele paracetamolului asupra reducerii durerii se extind, de asemenea, la diverse procese psihologice, scăzând receptivitatea oamenilor la sentimentele negative, experimentând o empatie redusă și chiar atenuând funcțiile cognitive.

În mod similar, recentul studiu sugerează că abilitatea afectivă a oamenilor de a percepe și evalua riscurile poate fi afectată atunci când iau paracetamol. Deși efectele ar putea fi ușoare, acestea merită cu siguranță să fie luate în considerare, având în vedere că paracetamolul este cel mai frecvent ingredient medicamentos, fiind prezent în sute de tipuri diferite de medicamente eliberate fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală.

Testarea gradului de anxietate

Într-o serie de experimente la care au participat peste 500 de studenți, Way și echipa sa au măsurat modul în care o singură doză de 1.000 mg de paracetamol (doza unică maximă recomandată pentru adulți) repartizată aleatoriu participanților le-a afectat acestora comportamentul de asumare a riscurilor, comparativ cu placebo repartizat aleatoriu unui grup de control.

În fiecare dintre experimente, participanții trebuiau să umfle un balon pe un ecran de calculator, fiecare pompare aducând bani imaginari. Instrucțiunile lor au fost să câștige cât mai mulți bani imaginari posibil prin pomparea balonului cât mai mult posibil, dar să se asigure că nu îl sparg, caz în care ar fi pierdut banii.

Rezultatele au arătat că studenții care au luat paracetamol s-au angajat în mod semnificativ mai mult în asumarea de riscuri în timpul exercițiului, în comparație cu grupul placebo, care era mai precaut și mai conservator. Per ansamblu, cei care au luat paracetamol au pompat (și au spart) baloanele mai mult decât cei din grupul de control.

"Dacă ți-e teamă de risc, este posibil să pompezi de câteva ori și apoi să decizi să scoți banii pentru că nu vrei ca balonul să se spargă și să pierzi banii", a spus Way.

Citește tot articolul pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel