Paralizia în somn: Tulburarea care îți poate întrerupe somnul și cum să o previi

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Paralizia în somn: Tulburarea care îți poate întrerupe somnul și cum să o previi/Fotografie de la Karolina Grabowska
Paralizia în somn: Tulburarea care îți poate întrerupe somnul și cum să o previi/Fotografie de la Karolina Grabowska

Atunci când paralizia în somn devine o problemă frecventă și afectează calitatea somnului, există măsuri pe care le poți lua pentru a preveni această tulburare.

Paralizia în somn, cunoscută și sub numele de paralizie a somnului, reprezintă o tulburare în care o persoană nu poate să își miște mușchii în timp ce se trezește din somn, conform informațiilor furnizate de „NHS‟. Mai exact, individul poate deschide ochii și devine conștient, dar nu poate să se miște sau să vorbească. Această situație apare atunci când corpul se află în stare de repaus, dar creierul este activ.

Paralizia în somn poate fi însoțită uneori de senzații de sufocare, presiune sau halucinații, ceea ce înseamnă că persoana poate percepe lucruri vizuale sau auditive care nu există în realitate. De exemplu, s-ar putea avea senzația că există o altă persoană în cameră, chiar dacă ești singur.

Această tulburare poate părea înfricoșătoare, dar oricine poate experimenta cel puțin un episod de acest fel, în special persoanele care suferă de insomnie, tulburări de stres post-traumatic, anxietate și/sau atacuri de panică. Din fericire, episoadele de paralizie în somn au o durată scurtă, de câteva secunde până la câteva minute, și pot fi prevenite.

Dacă paralizia în somn îți afectează viața - cum ar fi experimentarea frecventă a episoadelor de paralizie, teama de a merge la culcare sau oboseala în timpul zilei din cauza somnului insuficient - există câteva lucruri pe care le poți face.

De exemplu, încearcă să eviți să dormi pe spate, limitează consumul de alimente grele la cină și evită băuturile energizante. Este important să eviți oboseala excesivă și utilizarea excesivă a anumitor medicamente, cum ar fi somniferele și cele care conțin valeriană.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel