Parfum folosit acum 3500 de ani. Cum miroase viața eternă?

Autorul articolului: Cristian Cîșleanu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Designerii italieni Dolce&Gabbana au lansat un parfum pentru câini; criticile nu au întârziat să apară/ Freepik
Designerii italieni Dolce&Gabbana au lansat un parfum pentru câini; criticile nu au întârziat să apară/ Freepik

Cercetătorii au reușit să descifreze o aromă străveche, identificând componentele utilizate în balsamurile egiptene de mumificare și au reconstituit mirosul. Această esență, numită "mirosul eternității" sau "mirosul vieții eterne" de către oamenii de știință, a fost găsită în Valea Regilor din Egipt.

Cei dornici să simtă acest miros al trecutului vor putea să o facă în timpul unei expoziții ce va avea loc la Muzeul Moesgaard din Danemarca.

Numit și „mirosul vieții eterne”, parfumul se bazează pe ceară de albine, uleiuri de plante și rășini de copaci, din tărâmuri îndepărtate, pe care echipa le-a găsit în balsamurile folosite în urmă cu mai bine de 3.500 de ani pentru a o îmbălsăma pe Senetnay, o femeie nobilă ale cărei rămășițe au fost puse în canope (vase funerare care aveau modelate pe capac un cap de om sau de animal şi în care se puneau măruntaiele morţilor) descoperite în Valea Regilor din Egipt, în 1900.

Descoperirea dezvăluie informații despre statutul social al lui Senetnay, precum și despre metodele folosite pentru a-i păstra rămășițele și semnificația ingredientelor balsamului.

Ingredientele de îmbălsămare găsite în balsamurile lui Senetnay sunt printre cele mai elaborate și diverse identificate vreodată, din această perioadă, dezvăluind grija meticuloasă și sofisticată cu care au fost create balsamurile”, a declarat autorul principal al studiului Barbara Huber, cercetător doctor la Institutul Max Planck din Geoantropologia în Germania.

„Prezența unei game atât de vaste de ingrediente, inclusiv substanțe exotice precum rășina de Dammar sau de fistic, indică faptul că au fost folosite materiale extrem de rare și scumpe pentru îmbălsămarea ei”, a adăugat Huber. „Acest lucru indică statutul excepțional al lui Senetnay în societate.”

Se știu puține lucruri despre Senetnay, dar cercetările anterioare au stabilit că ea a trăit în jurul anului 1450 î.Hr. și a fost doica faraonului Amenhotep al II-lea, fiul mult așteptat și moștenitorul faraonului Thutmose al III-lea. Ea a avut grijă de Amenhotep al II-lea și l-a alăptat când era bebeluș.

Senetnay a primit titlul de „Adorată a regelui”, conform documentelor istorice, și a devenit un membru valoros al anturajul faraonului. După moartea ei, organele vitale ale lui Senetnay au fost îmbălsămate și plasate în patru canope, urne cu capace în formă de capete umane, arată digi24.

Egiptenii au îndepărtat cu grijă organe precum plămânii, ficatul, stomacul și intestinele în timpul procesului de mumificare pentru a preveni creșterea bacteriilor și pentru a păstra mai bine corpul. Egiptenii credeau în păstrarea corpului pentru viața de apoi, astfel încât sufletul unei persoane să aibă un loc unde să se întoarcă.

După procesul de îmbălsămare, borcanele au fost plasate într-un mormânt regal din Valea Regilor, unde egiptologul Howard Carter le-a găsit în 1900. Trupul lui Senetnay nu a fost recuperat. (Carter va fi mai târziu creditat cu descoperirea mormântului lui Tutankhamon în 1922.)

Cercetătorii încă lucrează pentru a confirma dacă rășina de Dammar a fost unul dintre ingrediente

„Dacă este dammar, a parcurs un drum șocant de lung, iar acest lucru oferă o nouă perspectivă asupra rețelelor comerciale antice”, a spus Boivin într-un e-mail. „Călătoria a fost extrem de dificilă, iar expedițiile semnificative pe mare erau încă relativ rare. Este puțin probabil ca egiptenii înșiși să fi mers pe aceste ținuturi îndepărtate, ci mai degrabă că au făcut parte din rețele de schimb care se legau cu alte rețele. Dar acestea au fost primele faze ale lumii globalizate în care trăim astăzi.”

Dacă dammarul este confirmat ca ingredient, ar sugera, de asemenea, că egiptenii au avut acces la rășină cu aproape un mileniu mai devreme decât se aștepta, au spus autorii studiului. Dammar a fost recent identificat ca un ingredient de îmbălsămare la Saqqara, datând din primul mileniu î.Hr. Noile descoperiri sugerează că balsamurile relativ complexe utilizate în conservarea lui Senetnay ar fi putut fi începutul unei tendințe de folosire a celor mai elaborate de mai târziu.

Parfumierul francez Carole Calvez și muzeologul senzorial Sofia Collette Ehrich au recreat parfumul balsamului

Procesul meticulos a durat luni și mai multe iterații înainte ca acestea să ajungă la o aromă evocatoare și precisă din punct de vedere istoric, a spus Huber. „Prima dată când am întâlnit parfumul, a fost o experiență profundă și aproape suprarealistă”, a spus ea. „După ce am petrecut atât de mult timp cufundat în cercetare și analiză, a fost în sfârșit această conexiune tangibilă și aromată cu lumea antică. Era ca și cum ați avea un ecou slab din trecut.”

Echipa de cercetare a vrut să ofere vizitatorilor muzeului o experiență mai captivantă în lumea antică prin încorporarea unui element olfactiv, făcându-l totodată mai accesibil pentru vizitatorii cu deficiențe de vedere, a spus ea.

„Parfumul vieții eterne” va face parte dintr-o expoziție egipteană antică la muzeul danez care se deschide în octombrie. „Parfumul oferă o conexiune unică, viscerală, cu trecutul, invocând un fel de călătorie în timp care este intim și evocator”, a spus Huber. „Prin reintroducerea acestei arome străvechi, ne propunem să reducem decalajul dintre atunci și acum, permițând vizitatorilor să „respire” cu adevărat un fragment de antichitate.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel