Parisul este prima capitală europeană fără trotinete electrice de închiriat. Ce alternative au cei care vor să evite blocajele din trafic.
După cinci ani de funcționare, trotinetele electrice de închiriat au fost interzise în Paris, în urma unui referendum. Astfel, începând cu 1 septembrie, Parisul este prima capitală europeană ”liberă” de trotinete electrice de închiriat, relatează AFP, citează Agerpres.
De altfel, motivul pentru care s-a ajuns în situația de a se vota interzicerea acestora este dat de numărul foarte mare de accidente, pus pe seama modului haotic în care se circula cu acestea, parizienii fiind sătui să îi vadă pe trotiniști cum fac slalom printre pietonii de pe trotuare.
De asemenea și lipsa de resposabilitate în ceea ce privește depozitarea trotinetelor la finalul cursei, acestea fiind abandonate în tot locul, îngreunând atât circulația pietonilor, cât și al mașinilor.
Cei trei operatori, Lime, Tier şi Dott, şi-au pierdut autorizaţia de ocupare a spaţiul public în urma unui referendum fără precedent, la începutul lunii aprilie.
Cei care au votat ”Nu” au câştigat cu aproape 90%, însă doar 7,46% dintre persoanele înscrise pe listele electorale s-au prezentat la vot.
Chiar şi primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a făcut campanie împotriva lor în vederea reducerii ”deranjurilor”.
Începând din august, cele 15.000 astfel de vehicule au fost retrase treptat de pe străzi - joi mai rămăseseră doar câteva, în special în centrul Parisului - pentru a fi trimise, după eventuale reparaţii, în alte oraşe.
O treime din flotă va rămâne în regiunea pariziană, în 80 de comune din jurul Marne-la-Vallée sau Saint-Germain-en-Laye. Restul va ajunge în principal în Germania.
Dott îşi va trimite trotinetele în Belgia sau la Tel Aviv. Trotinetele verzi de la Lime vor pleca la Lille, Londra, Copenhaga şi în mai multe oraşe germane.
Xavier Mirailles, director în cadrul Lime, o companie californiană, a declarat pentru AFP: ”Este un punct de cotitură pentru trotinete” în întreaga regiune Île-de-France.
Operatorii mizează pe trecerea clienţilor la bicicletele de închiriat, deja disponibile peste tot, ceea ce ar trebui să le permită să evite, cel puţin pentru moment, concedierile.
”Dezvoltarea mersului cu bicicleta este în plină expansiune”, cu ”perspective (...) foarte interesante”, a confirmat Mirailles de la compania Lime, care oferă pentru închiriere 10.000 de biciclete, mai scrie Agerpres.
Vezi și: The Times: Marea Britanie nu mai poate fi considerată o țară creștină