Pariul riscant al lui Macron: Fără gaze rusești. Aproape jumătate din sectorul nuclear este sub parametri

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Macron
Macron

Situație la limită în sectorul energetic nuclear al Franței.

Putin nu putea să găsească un moment mai bun pentru a utiliza arma energetică împotriva statelor UE. Germania, dar și Franța și Italia depind în bună măsură de gazul și petrolul rusesc.

Dacă situația Germaniei este destul de cunoscută, Berlinul implicând Rusia în majoritatea deciziilor sale privind viitorul energetic și renunțând la energia nucleară, practic, asigurându-și dependența energetică de gazele rusești, cazul Franței este mai surprinzător, având în vedere că hexagonul dispune, cel puțin la prima vedere, de un sector solid al energiei nucleare. 

Totuși, Franța ar putea produce cu 25 la sută mai puțină energie electrică în acest an decât în ​​2021 din cauza problemelor cu centralele sale nucleare.

Din cele 56 de reactoare ale companiei energetice EDF,  cel mai mare exportator de energie electrică din Europa, aproape jumătate sunt în prezent nefuncționale din cauza defecțiunilor, reviziilor sau lipsei pieselor de schimb, explică NYT.

- În timp ce Uniunea Europeană încearcă să rupă legăturile cu petrolul și gazele rusești după războiul Moscovei împotriva Ucrainei, Franța pariază pe centralele sale nucleare pentru a face față crizei energetice viitoare. Dar industria a căzut într-o criză energetică fără precedent, potrivit NYT, amintind că Franța reprezintă aproximativ 70% din necesarul anual de energie electrică în centralele nucleare operate de EDF, care este deținută în majoritate de guvernul francez.

Potrivit datelor oficiale de la EDF, compania are 56 de reactoare nucleare în 18 centrale atomo-electrice, care este de departe cel mai mare potențial al centralelor nucleare din UE și al doilea din lume, după Statele Unite.

Totuși, aproape jumătate dintre reactoare sunt în prezent nefuncționale din cauza defecțiunilor, reviziilor sau lipsei pieselor de schimb.

Publicația relatează că un reactor de la centrala nucleară Chinon, din nord-vestul țării, a fost „oprit total după descoperirea îngrijorătoare a fisurilor în sistemul de refrigerare”. Centrala are încă două reactoare, care, conform aceleiași surse, sunt în funcțiune.

Reactoare învechite

Într-o analiză suplimentară a dificultăților din activitatea centralelor nucleare franceze, NYT reamintește avertismentul EDF de la sfârșitul anului trecut „că nu mai poate garanta o aprovizionare stabilă cu energie nucleară în timp ce se luptă să compensa reactorul întârziat în timpul închiderii din cauza coronavirusului”.

- Inspecțiile au scos la iveală probleme alarmante de siguranță, în special coroziune și etanșări de sudură defecte ale sistemelor cheie utilizate pentru răcirea miezului radioactiv al reactorului EDF. Așa a fost situația la centrala nucleară Chinon, una dintre cele mai vechi din Franța, care produce 6 la sută din energia nucleară a EDF - subliniază cotidianul american.

În sprijinul afirmației sale cu privire la dificultățile considerabile ale EDF atunci când vine vorba de funcționarea centralelor sale nucleare, NYT invocă, de asemenea, întârzieri în începerea funcționării centralelor nucleare ale EDF din Finlanda și Regatul Unit.

- Un reactor cu apă sub presiune construit de EDF la Hinkley Point, în sud-vestul Angliei, nu va începe să funcționeze decât după 2027, o întârziere de patru ani și prea târziu pentru a ajuta Marea Britanie la tranziția rapidă de la petrol și gaze rusești. Cea mai nouă centrală nucleară din Finlanda, EDF, care a început să funcționeze luna trecută, urma să fie finalizată în 2009, potrivit aceleiași surse.

Revenind la o analiză a consecințelor problemelor nucleare ale EDF asupra Franței și UE, NYT susține că producția de energie nucleară a Franței este la cel mai scăzut nivel din aproape 30 de ani în acest an, împingând facturile franceze la electricitate la un nivel record, într-un moment în care războiul din Ucraina alimentează o inflație mai largă. 

La aceasta se ma adaugă faptul că EDF este împovărat cu dificultăți financiare din cauza datoriilor și a incapacității de a colecta prețurile pieței la energie electrică din cauza măsurilor sociale ale guvernului francez, precum și probleme de finanțare cu circa 51 de miliarde de euro din investițiile necesare în reconstrucția clădirilor existente și în construcții. din 14 reactoare noi în centrale nucleare.

Reduceri ale producției

„În loc să pompeze cantități uriașe de electricitate în Marea Britanie, Italia și alte țări europene, care se îndepărtează de petrolul rusesc, Franța se confruntă cu perspectiva tulburătoare de a lansa întreruperi permanente de curent în această iarnă și de a importa electricitate”, conchide ziarul.

Comentând pentru NYT situația actuală din centralele nucleare franceze, Thierry Bros, expert în energie și profesor la Institutul de Studii Politice din Paris, pleacă de la evaluarea că există două soluții la situația în care centralele funcționează semnificativ sub capacitate.

„Va trebui fie să trecem la întreruperi de curent, fie să revenim la energia care emite CO2 în atmosferă, care este cărbunele sau gaz natural”, spune Bros.

Reamintind că capacitatea anuală de producție a centralelor nucleare franceze este de 61,4 gigawați de energie electrică, NYT susține că, chiar dacă unele reactoare EDF care nu sunt în prezent în funcțiune sunt pornite, producția nucleară franceză va fi cu 25 la sută mai mică decât de obicei în această iarnă.

O parte specială a analizei situației actuale din EDF a fost dedicată cooperării de afaceri a companiei cu Rosatom, compania de energie nucleară de stat a Rusiei, care, potrivit NYT, nu este acoperită de un pachet de sancțiuni impuse Rusiei de către UE, SUA, Marea Britanie și aliații.

Publicația amintește că Rosatom este un cumpărător pe termen lung de componente EDF și cel mai mare cumpărător de turbine cu abur produse în Franța de la Arabella, care sunt montate în centralele nucleare Rosatom și EDF.

- În ciuda războiului, Franța a făcut afaceri ca de obicei cu Rusia în domeniul energiei nucleare, zonă care a rămas scutită de sancțiunile Uniunii Europene.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel