Cei 14 pasageri infectaţi cu varianta Omicron care au sosit la Amsterdam erau toţi vaccinaţi anti-COVID-19.
Toţi cei 14 pasageri care au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varianta Omicron a coronavirusului după ce au sosit vinerea trecută în Olanda, venind din Africa de Sud, erau vaccinaţi anti-COVID-19, au anunţat joi autorităţile olandeze, caz care oferă un argument în favoarea apelului ca pasagerii să fie testaţi înainte zborurilor, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu, relatează Reuters, scrie Agerpres.
Din cei peste 600 de pasageri care au aterizat vineri la Amsterdam cu două avioane venite din Africa de Sud, 62 au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 la sosirea pe aeroportul Schipol şi plasaţi în carantină într-un hotel lângă aeroport. Secvenţierile ulterioare au confirmat varianta Omicron în 14 din cele 62 de probe.
Circa 90% din cele 62 de persoane infectate erau vaccinate anti-COVID-19, iar în cazul celor confirmaţi cu varianta Omicron toţi erau vaccinaţi, a precizat Institutul de Sănătate Olandez (RIVM).
Prin urmare, acest institut a recomandat guvernului olandez testarea pasagerilor printr-un test PCR efectuat cu maxim 48 de ore înainte de plecare şi retestarea la cinci zile de la sosire.
Varianta Omicron, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă se transmite mai uşor decât Delta, varianta dominantă în prezent şi cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.
'Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron', subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.
'Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată', afirmă OMS.