Patru alimente care favorizează îmbătrânirea prematură. Trebuie să renunți la ele

Autorul articolului: Andreea Cercel |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Dacă ai anumite semne ce-ți indică o îmbătrânire prematură, este posibil să fie necesar să renunți la lucrurile de mai jos.

Deși nu putem scăpa de cursul firesc al vieții și de semnele care, implicit, vin asupra noastră, odată cu trecerea anilor, trebuie să știi că stilul de viață, inclusiv alimentele pe care le consumăm, pot influența cât de repede îmbătrânim și felul în care arătăm și ne simțim.

"Îmbătrânirea biologică se referă la deteriorarea treptată a caracteristicilor funcționale la nivel celular și molecular, care poate fi influențată de factorii stilului de viață, inclusiv de alimentație. Adoptarea unei diete echilibrate, bogată în antioxidanți, acizi grași esențiali, vitamine, minerale și fibre, și reducerea la minimum a alimentelor procesate, zaharurilor, grăsimilor nesănătoase, excesului de sodiu și alcoolului este crucială pentru susținerea longevității și promovării bunăstării generale", spune Danielle Crumble Smith, dietetician, potrivit EatThis

Pe de altă parte, o dietă nesănătoasă, lipsită de nutrienți esențiali și antioxidanți și bogată în alimente procesate, zaharuri și grăsimi nesănătoase, poate duce la inflamație cronică, stres oxidativ, sănătate intestinală compromisă și probleme metabolice, avertizează specialiștii, motiv pentru care e necesar să eviți cât mai mult alimentele din lista de mai jos.

Cereale zaharoase

Deși cerealele pot părea a fi un mic dejun sănătos, multe dintre cele de pe piață sunt pline de zaharuri adăugate. Iar atunci când îți iei majoritatea caloriilor din zahăr, mai ales la prima oră a dimineții, acest lucru poate provoca creșteri rapide ale glicemiei, ceea ce determină organismul să elibereze rapid insulină, pentru a regla aceste niveluri de zahăr. 

"În timp, această fluctuație continuă a nivelului de zahăr din sânge și de insulină poate duce la rezistență la insulină și la creșterea stresului oxidativ, contribuind la accelerarea proceselor de îmbătrânire în organism", spune Perez.

Hot dogul și baconul

Un bacon prăjit cu ouă și brânză într-o dimineață din timpul săptămânii sau un hotdog la grătar  nu este nimic îngrijorător, dar includerea lor în mod regulatîn dieta ta nu este deloc o alegere potrivită.

Carnea roșie procesată este bogată în grăsimi saturate și conține adesea conservanți precum nitrații, care pot contribui la îmbătrânirea biologică prin promovarea inflamației cronice și a stresului oxidativ în organism, spune Smith. 

"Acești factori accelerează îmbătrânirea celulară și cresc riscul de boli legate de vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. În plus, consumul de carne procesată este legat de formarea de compuși dăunători care pot deteriora ADN-ul și proteinele, exacerbând și mai mult procesul de îmbătrânire.", a continuat specialista.

Alcool

Un pahar de vin ocazional la cină sau un cocktail nu vor provoca daune de durată, dar consumul excesiv de alcool în fiecare weekend sau transformarea alcoolului într-un element de bază din dieta ta ar putea fi o problemă.

Alcoolul poate mări vârsta cronologică în trei moduri cheie. În primul rând, este un diuretic, iar acest lucru poate duce la deshidratare, ceea ce duce la o piele uscată și ternă, cu o probabilitate crescută de apariție a ridurilor și a liniilor fine, spune Smith.

În al doilea rând,alcoolul împiedică absorbția nutrienților vitali, cum ar fi vitaminele B12 și acidul folic, alături de antioxidanți, compromițând sănătatea celulară și contribuind la declinul cognitiv, crescând riscul de tulburări neurologice legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer și demența, iar în cele din urmă, specialiștii spun că alcoolul poate provoca leziuni hepatice, inclusiv un ficat gras, hepatită și ciroză. 

Făina albă rafinată

Alimentele precum pâinea albă, covrigii și pastele sunt toate făcute din cereale rafinate, care sunt lipsite de toate fibrele și nutrienții care fac ca aceste cereale să fie sănătoase, în primul rând. Acest proces de măcinare face ca alimentele să devină hiperglicemice, ceea ce înseamnă că pot duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge și de insulină. 

"În plus, lipsa fibrelor și a nutrienților esențiali din făina albă rafinată, în comparație cu cerealele integrale, privează organismul de nutrienți cheie anti-îmbătrânire, cum ar fi vitaminele B, antioxidanții, vitamina E și mineralele, contribuind și mai mult la procesul de îmbătrânire.", mai spune specialista.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel