Alergiile de primăvară sunt coșmarul multor persoane care suferă de alergii la polen.
Alergiile de primăvară, la polen se întâlnesc în special primăvara, atunci când înfloresc copacii. Dușmanul principal al celor care suferă de alergii primăvara este polenul. Şi este peste tot, nu ai cum să scapi de întâlnirea cu el.
Dacă stați la curte vă expuneți de zece ori mai mult la polenul care poate provoca alergii.
Cei mai mulţi alergici la polen privesc cu ură spre pomii sau plantele cu flori mari, frumos colorate şi parfumate. Acestea au un polen mai mare, mai greu şi lipicios care nu stă mult timp în aer şi de aceea nu sunt o ameninţare pentru persoanele alergice. Medicul primar alergologie și imunologie clinic Loredana Vasile explică care sunt plantele care provoacă cele mai multe alergii.
- Primul polen care crează neplăceri alergicilor este polenul pomilor din familia Betulaceae: mesteacănul (Betula verrucosa), arinul (Alnus glutinosa) sau alunul (Corylus avellana), familie cunoscută pentru florile sub formă de amenţi (mâţişori). Polenul de mici dimensiuni este eliberat în cantităţi impresionante şi este purtat de vânt la distanţe mari
- Alunul (Corylus avellana)este un arbust sub formă de tufă înaltă care înfloreşte primăvara devreme în lunile februarie – martie. Înfloreşte cu mult timp înainte de înfrunzire şi produce o mare cantitate de polen. Alunul este o plantă exclusiv anemofilă, adică polenizarea se realizează doar cu ajutorul vântului.
- Arinul (Alnus glutinosa) este un arbore iubitor de umiditate care înfloreşte devreme, în lunile februarie – aprilie sau în iernile mai calde chiar din ianuarie. Frunzele tinere sunt lipicioase, de aici denumirea de glutinosa (în latina înseamnă lipicios).
- Mesteacănul (Betula verrucosa) înfloreşte în lunile martie – aprilie, o dată cu frunzele, iar polenizarea se realizează de către vânt. Este un arbore bine cunoscut pentru scoarţa albă motiv pentru care este utilizat şi că plantă ornamentală în parcuri şi grădini.
Alergiile de primăvară pot fi moderate, sau intense. Depinde de fiecare persoană în parte. Polenul este în general invizibil, dar simptomele pe care le induce la alergici sunt intense.
- Informarea privind alergiile şi alergenii
- Identificarea tipului de polen responsabil de declanşarea simptomelor
- Aplicarea măsurilor de reducerea a expunerii la polen
- Utilizarea medicamentelor antialergice care nu necesită prescripţie medicală
- Consultarea unui alergolog care poate verifica şi completa toţi paşii de mai sus
- Imunoterapia alergen specifică pentru efectul de durată asupra bolii alergice