Paul Ciuci a vorbit despre începuturile trupei Compact: Plecam pe 1 mai de acasă și ajungeam pe 5 decembrie

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Captura Youtube
Captura Youtube

În podcast-ul "VREAU SĂ ȘTIU" Paul Ciuci a vorbit despre începuturile formației Compact, melodiile, dar și cum au devenit cunoscuți.

Teo Peter i-a descoperit pe Telegraf la Costinești

"Compact era o trupă din Cluj de sine stătătoare care avea un repertoriu majoritar de cover-uri. Teo Peter a venit la noi la Costinești unde participam la un festival de muzică rock, trimiși de Casa de Cultură din Turda. La telegraf aveam piesele mele și 2 piese ale lui Tavi Popovici, ca fiind creații proprii și le cântam.

Cântam mult mai sus pe vremea aia, aveam... câțiva ani. Lui Teo i-a plăcut foarte mult. Ei cântau pe litoral la un bar pe vremea aceea și ne-au propus din toamnă când se încheie sezonul să venim în Cluj să facem o trupă, iar noi am rămas cu ideea asta în minte.

Între serviciu și pasiunea pentru muzică

Între timp m-am mutat cu serviciul în Turda, iar acolo am avut parte de niște colegi care efectiv îmi țineau "spatele" ca eu să pot să fug la repetiții în parc. Pe drum spre Compact s-a pierdut Tavi Popovici, la care eu țineam foarte mult, a zis că are un serviciu foarte bun la Centrul de Calcul și nu voia să renunțe la salariul acela.

Noi când am plecat nu știam unde ne ducem, dar pe mine meseria de lăcătuș nu m-a atras foarte tare încât să fie atât de importantă încât să renunț la pasiunea mea.

Fata din vis, un real succes

Melodia "Fata din vis" am cântat-oo singură dată cu Telegraf și am venit cu ea la Compact după. Am compus-o imediat ce am venit din armată, în 1978. Prin '80-'81, moment în care noi am venit chemați de Teo Peter în Cluj, la un revelion, pentru că a nins foarte tare la Stâna de Vale unde noi cântam, am fost blocați o săptămână acolo și pentru că n-aveam ce face, am cântat-o acolo.

Într-adevăr, au trecut 3 ani până la apariția albumului "Fata din vis" pentru că Electrecord-ul nu s-a grăbit să ia o formație no-name și să facă un album cu ei, întotdeauna aștepta să se audă de formația respectivă în toată țara și abia atunci te chema. Noi din '81 până în '83 când a apărut albumul, am cântat melodia în toate turneele pe unde am fost și a devenit atât de cunoscută, încât atunci când am apărut cu albumul nou, nu prea era nou, pentru cu piesele erau destul de știute, și a fost un boom la vânzări atunci.

Paul Ciuci: Dacă se întâmpla în ziua de azi nu mai auzeai de trupa Compact

A fost o inconștiență a tinereții, nu ne interesa nici dacă trăim mâine, nici ce mâncăm și nici unde dormim la noapte. Ne-am făcut loc cu aceste melodii că ne-a acceptat publicul, dacă nu erau ei... Un lucru foarte important vreau să spun, dacă se întâmpla în ziua de azi nu mai auzeai de trupa Compact, pentru că nu era loc de o trupă nouă.

Plecam pe 1 mai de acasă și ajungeam pe 5 decembrie

Primul contract sub forma de Compact a fost în 1981 la Costinești, acolo stăteam 3 luni pe loc, plecam la 1 mai, terminam în septembrie, mai aveam câțiva "repetenți" care stăteau cu noi până când începea școala la 1 octombrie. Noi acolo făceam economie, stând pe loc 3 luni, iar în toamnă când noi plecam în turneu toată lumea adunată în acel sezon de 3 luni, că veneau din toată țara, ne așteptau. Noi cu un efort minim, stând pe loc, am devenit foarte cunoscuți.

Nu ne promova foarte tare nici televiziunea, că aveam părul lung și ne chemau doar la filmări pentru revelion sau diferite evenimente. Noi după Costinești, apoi turneul din toamnă, ajungeam acasă pe 5 decembrie, aproape de Moș Nicolae", a povestit Paul Ciuci.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel