Pentru will.i.am., starul din Black Eyed Peas, "creaţia se produce" în cadrul AI

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Captura Facebook
Captura Facebook

Spre deosebire de majoritatea artiştilor, will.i.am, solistul din Black Eyed Peas, nu este în război cu inteligenţa artificială (AI) ci dimpotrivă: el doreşte să lanseze un nou concept de radio, în care rolurile de animatori şi de DJ vor fi asigurate de AI, transmite luni AFP.

Tehnologia "produce în prezent creaţia", susţine solistul american.

"Este ca atunci când formezi o trupă şi compui melodii pentru a atrage atenţia oamenilor, doar că în loc de melodii, faci algoritmi", a declarat el pentru AFP într-un interviu oferit cu ocazia participării la un eveniment anual organizat de Salesforce, gigantul de marketing online.

Fondator şi şeful FYI, will.i.am, pe numele său real William Adams, a prezentat luna trecută RAiDiO.FYI, un set de posturi tematice şi interactive disponibile pe aplicaţia FYI.AI.

Un animator asigurat de AI îi întâmpină pe ascultători "direct din eter" cu o voce ultrarealistă, ticuri de limbaj, diferite intonaţii şi chiar şi ezitări. Animatorul citeşte un buletin de ştiri, pune muzică şi răspunde întrebărilor ascultătorilor.

"Am auzit că Melania Trump a pozat nud împreună cu cinci hamsteri", a spus will.i.am pentru a testa reacţia animatorului AI.

"Waaah... De unde scoţi astfel de poveşti absurde?", îi răspunde imediat vocea generată de AI. "Ok, ascultă, din câte ştiu eu, Melania Trump a pozat nud la un moment dat, dar nu am auzit niciodată surse credibile care să menţioneze că ar fi făcut-o alături de hamsteri. Par a fi ştiri false, nu?".

Deocamdată, pe acest post de radio nu rulează decât 40 de melodii, dar will.i.am încearcă să obţină drepturile asupra cataloagelor caselor de discuri.

El doreşte să "inoveze în domeniul radioului" pentru că "radioul este aliatul nostru" - spre deosebire de platformele precum Spotify, care nu plătesc suficient muzicienii.

După Black Eyed Peas, rapperul a investit în diferite sectoare, de la modă la tehnologie şi este deosebit de pasionat de AI generativă. Această tehnologie însă îi îngrijorează pe majoritatea artiştilor şi producătorilor de conţinut, alertaţi de modele precum ChatGPT, care produc texte, imagini şi sunete la cerere în limbajul de zi cu zi, după ce au fost alimentate cu tot felul de materiale preluate online. De la studiourile de la Hollywood şi până la redactorii şi editorii din New York, noua tehnologie alimentează greve şi procese pentru încălcarea drepturilor de autor.

"Am trecut deja prin asta cu camerele foto: - Oh, oamenii ăştia fac poze apăsând un buton pe când mie mi-a luat două săptămâni să pictez acest peisaj - ", a comentat el în glumă, imitând un accent franţuzesc.

Potrivit lui, "fiecare mediu nou creează durere, pentru că se naşte ceva. Va apărea un nou tip de artist".

"AI ştie să imite foarte bine, dar nu are imaginaţie", continuă el. "AI nu va visa mai bine decât tine, dar înţelege mai bine algoritmul, aşa că trebuie să-l foloseşti pentru a crea lucruri", şi-a explicat el punctul de vedere.

El recunoaşte totuşi potenţialul periculos al acestei tehnologii, în contextul în care în Silicon Valley se doreşte obţinerea de AI "generală" - la fel de inteligentă ca oamenii. "În curând, maşina se va conduce singură", subliniază el, solicitând ca industria să fie reglementată mai bine, fără a fi înăbuşită inovaţia.

"Pentru a pilota un elicopter, trebuie să treci anumite examene. Oamenii care lucrează în AI sunt calificaţi? Au trecut vreun test psihologic? Vom implementa maşini autonome fără să fi evaluat vreodată oamenii de la comenzi?!", s-a mai întrebat muzicianul în vârstă de 49 de ani care iubeşte să dezbată acest subiect pe postul său de radio, pentru a-şi testa ideile.

Solistul îl întreabă pe animatorul AI de la postul de radio şi cu privire la capacităţile cognitive umane prin comparaţie cu cele ale AI. "Wow, este o chestiune profundă", îi răspunde animatorul AI. "Ştii, oamenii nu folosesc doar 10% din creier, acesta este un mit. Noi folosim aproape toate părţile, dar nu simultan...".

"Nu spune 'noi'", îl întrerupe amuzat will.i.am, "Tu nu eşti om,, tu eşti AI".

Cu toate că încurajează dezvoltarea acestei tehnologii, rapper-ul nu foloseşte ChatGPT sau alţi asistenţi AI pentru a scrie mesaje, una dintre principalele utilizări ale noii tehnologii. "Îmi place să scriu, îmi place să mă exprim şi să compun. Nu vreau să încredinţez expresia mea personală unei maşini", a punctat el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel