Perele sunt un deliciu sănătos de toamnă. Pe lângă gustul lor deosebit, au o mulțime de alte motive pentru a le consuma, printre care și proprietățile medicinale pe care le dețin.
Perele sunt fructe dulci, în formă de clopot, care au fost savurate încă din cele mai vechi timpuri. Nu numai că sunt delicioase, dar oferă și multe beneficii pentru sănătate.
Iată câteva beneficii impresionante ale perelor pentru sănătate:
Au proprietăți antiinflamatorii- Deși inflamația este un răspuns imun normal, inflamația cronică sau pe termen lung vă poate dăuna sănătății. Este legat de anumite boli, inclusiv boli de inimă și diabet de tip, potrivit unui studiu. Perele sunt o sursă bogată de antioxidanți flavonoizi, care ajută la combaterea inflamației și vă pot reduce riscul de boală, conform unui studiu. Mai mult, perele conțin mai multe vitamine și minerale, cum ar fi cuprul și vitaminele C și K, care combat și inflamația.
Poate avea efecte anticanceroase- Perele conțin diverși compuși care pot prezenta proprietăți anticancerigene. De exemplu, s-a demonstrat că conținutul lor de antocianină și acid cinamic combate cancerul, potrivit unor studii. Câteva studii indică faptul că dietele bogate în fructe, inclusiv perele, pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv a celor ale plămânului, stomacului și vezicii urinare. Unele studii sugerează că fructele bogate în flavonoide, cum ar fi perele, pot, de asemenea, să protejeze împotriva cancerului de sân și ovarian, făcând acest fruct o alegere deosebit de inteligentă pentru femei.
Risc mai mic de diabet- Perele - în special soiurile roșii - pot ajuta la scăderea riscului de diabet. Fibra din pere încetinește digestia, oferindu-i corpului mai mult timp pentru a se descompune și a absorbi carbohidrații. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ajutând potențial la prevenirea și controlul diabetului, potrivit unui studiu.
Poate stimula sănătatea inimii- Perele vă pot reduce riscul de boli de inimă. Antioxidanții lor procianidinici pot scădea rigiditatea țesuturilor cardiace, pot scădea colesterolul LDL (rău) și pot crește colesterolul HDL (bun). Coaja conține un antioxidant important numit quercetină, despre care se crede că ar aduce beneficii sănătății inimii prin scăderea inflamației și reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelurile de colesterol, potrivit unor studii. În plus, se crede că aportul regulat de pere și alte fructe cu carne albă scade riscul de accident vascular cerebral.
Vă poate ajuta să slăbiți - Perele sunt sărace în calorii, bogate în apă și sunt pline de fibre. Această combinație îi face să devină un aliment prietenos cu pierderea în greutate, deoarece fibrele și apa vă pot ajuta să vă mențineți plin. Când sunteți plin, sunteți în mod natural mai puțin predispus să continuați să mâncați.
Fortifică sistemul imunitar – datorită conțnutului ridicat de vitamina C, perele fortifică sistemul imunitar, stimulând producția de celule albe și întreaga funcționare a organismului. Este recomandat consumul de pere în special în timpul răcelilor.
Înfrumusețează părul și pielea – una dintre cele mai versatile vitamine din organism este vitamina A, care se regăsește din belșug în pere. Așadar, perele pot avea efect anti-îmbătrânire asupra pielii, prevenind apariția ridurilor și a petelor cauzate de procesul de înaintare în vârstă. Totodată, consumul de pere poate reduce și pierderea părului.